За проект закону про відновлення дії окремих положень Конституції як закону в цілому проголосували 386 народних депутатів. ПР — 140, «Батьківщина» — 89, «УДАР» — 40, «Свобода» — 35, КПУ — 32, позафракційні — 50.

Відповідно до документа, в цілому відновлюється Конституція в редакції 2004 року. В акті передбачено, що Верховна Рада зможе створити коаліцію депутатських фракцій, яка формуватиметься і фракціями, і окремими народними депутатами. 

Також законом передбачено, що парламент здійснюватиме свої повноваження до жовтня 2017 року. Крім того, понад 80 законодавчих актів, які були ухвалені протягом 2010—2011 років, котрі наділяли Президента надмірними повноваженнями, мають бути скасовані у п’ятиденний термін.

Верховна Рада ухвалила в цілому також законопроект про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань, та визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України. За ним від кримінальної відповідальності звільняються особи, проти яких порушено або може бути порушено кримінальні справи. Крім того, передбачається звільнення від адміністративної відповідальності всіх, кому виписані штрафи або забрані водійські права.

За відповідне рішення проголосувало 372 народні депутати. ПР — 127, «Батьківщина» — 88, «УДАР» — 40, «Свобода» — 36, КПУ — 32, позафракційні — 49. Обидва питання за згодою депутати проголосували без обговорення та без рішення профільного комітету.

А на початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що підписав постанову про припинення застосування сили до мітингувальників, ухвалену парламентом напередодні.

Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк запропонував оголосити національну жалобу на п’ятницю, суботу та неділю. Адже саме у ці дні відбудеться поховання загиблих активістів. Крім того, депутат наголосив, що «говорити варто про притягнення до відповідальності злочинців, які сиділи у владних кабінетах і віддавали накази стріляти по людях».

Лідер КПУ Петро Симоненко закликав діяти в межах угоди про врегулювання кризи, яку планували підписати у п’ятницю. Щоправда, його виступ депутати заглушили вигуками «Ганьба!», так само як і представника Президента у Верховній Раді, регіонала Юрія Мірошниченка. За його словами, перед народними депутатами стоїть питання — чи здатні вони піднятися над своїми емоціями, бути справжніми синами своєї Вітчизни. «Не тому, що ми однаково бачимо причини і наслідки трагедії, а тому, що бачимо кров на вулицях, ми зобов’язані нині, тут, ухвалити рішення. Ми пережили трагічний день, але Президент та лідери опозиції напрацювали низку рішень, які маємо сьогодні ухвалити. У найближчі години має бути підписано політичне рішення. Ми ж в парламенті маємо їх юридично оформити. І найголовніше — маємо зупинити кров», — сказав він.

Ю. Мірошниченко висловив сподівання, що «депутати здатні домовлятися, здатні не закликати людей до протистояння, не звинувачувати один одного, а простягнути один одному руки».

Позафракційний Ігор Єремеєв заявив, що парламентарії не мають розходитися, доки не ухвалять усі необхідні для припинення кровопролиття рішення. Його колега Олег Ляшко наголосив, що обранці, які не пришли до парламенту в четвер, мають бути позбавлені депутатських мандатів. Він запропонував також розпустити фракції Компартії та Партії регіонів та закликав главу парламенту та його першого заступника подати у відставку. На що Володимир Рибак сказав, що не міг прийти до Верховної Ради через високу температуру. Водночас депутати хотіли включити до порядку денного та ухвалити постанову про зняття з посади Першого заступника Голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка, проте вирішили відкласти.

Після того глава парламенту сказав, що депутати мають попрацювати над питаннями, щодо яких повинні ухвалити рішення, тож оголосив перерву до 16-ї години. Президія була миттєво заблокована опозицією, сталася сутичка. Обранці виштовхали охорону, яка намагалася провести керівництво парламенту, з сесійної зали та заблокували двері стільцями.

«Політики під ковдрою не повинно бути. Дайте слово, Володимире Васильовичу, що не будете одноосібно ухвалювати будь-які, у тому числі й процедурні, рішення», — заявила Інна Богословська. Вона також наголосила, що якщо депутати не знайдуть порозуміння у парламенті, знову проллється кров. Крім того, вона заявила, що є відео з людиною, яка стріляла в обидва боки Майдану.

«100 людей вчора було розстріляно снайперами з холодними серцями. Ми маємо відео, де людина, одягнена в одяг «Беркуту» (але це точно не «беркутовець») з даху однієї будівлі з автомату Калашникова стріляє в бік Майдану, а потім розвертається і стріляє в бік «Беркуту». І з цим потрібно ще розібратись», — зазначила Інна Богословська.

Володимир Рибак перерву скасував.

Коли емоції трохи вщухли, Арсеній Яценюк повідомив, що до Верховної Ради пройшли озброєні представники внутрішніх військ, але депутатам вдалося їх вивести з парламенту. «Залишається запитання, хто їх сюди провів і навіщо?» — сказав він. За словами заступника глави парламенту Руслана Кошулинського, це з’ясовується.

Над питанням повернення до Конституції 2004 року народні депутати вирішили працювати у сесійній залі. З відповідною пропозицією виступив Арсеній Яценюк. «Нам потрібно тут, у сесійній залі, сісти і протягом години написати закон про відновлення Конституції 2004 року», — сказав він. Звертаючись до Голови Верховної Ради, лідер фракції ВО «Батьківщина» попросив запросити до парламенту в. о. міністра юстиції, щоб підготувати узгоджений проект. «Маємо його негайно проголосувати і підписати. Із зали парламентської ніхто не розходиться», — наголосив він.

Водночас його колега по фракції Сергій Соболєв зазначив: «Фактично у нас залишилося декілька годин для прийняття ключового рішення. Або парламент поверне собі повноваження з контролю за силовими структурами, як це є за Конституцією 2004 року. Або в країні почнеться хаос».

«Нам треба повернути конституційний лад, парламент має взяти на себе відповідальність за все, що відбувається в країні. У нас є одне нагальне питання — відновлення конституційного ладу в країні», — сказав він.

За час перерви, оголошеної для підготовки проекту закону про повернення до Конституції 2004 року, в одному з кабінетів третього поверху відбулася закрита нарада фракції «Батьківщина». Арсеній Яценюк надто голосно доводив свою позицію щодо угоди про врегулювання кризи однопартійцям, тож окремі його фрази було чути журналістам, які стояли у коридорі. А. Яценюк, зокрема, заявив, що його не турбує ні його особистий рейтинг, ні політичної сили, адже якщо не буде країни, не буде нічого.

Депутат визнав, що угода не вирішує всіх питань, але більше він зробити нічого не може. І навіть запропонував колегам піти на переговори замість нього.

Водночас він зауважив, що рішення фракція має ухвалити одностайно. Не може бути ні проти, ні утримався. «Я не знаю, що буде далі й кажу це чесно. Але ми маємо зараз прийняти рішення», — сказав він. По завершенні наради А. Яценюк зазначив, що обговорювалося рішення, як зберегти мир, захистити людей, майбутнє України. «Наше рішення спільне й одностайне — необхідний план з врегулювання кризи. Проект цього плану був написаний за ніч і він має бути узгоджений на Майдані. Лише після цього він вступить у силу», — зауважив депутат.

На уточнююче запитання, що на Майдані вимагають негайної відставки глави держави, лідер «Батьківщини» зауважив, що питання про дострокові президентські вибори є частиною цього плану. Після того лідери опозиції вирушили на Майдан Незалежності, аби узгодити з мітингувальниками угоду з Президентом.

Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський оголосив про вихід із фракції Партії регіонів 17 народних депутатів. Серед них: Сергій Буряк, Тарієл Васадзе, Катерина Ващук, Микола Джига, Олександр Зарубінський, Григорій Калетнік, Олег Кулініч, Іван Куровський, Володимир Макеєнко, Ярослав Москаленко, Володимир Пилипенко, Антон Пригодський, Микола Сорока, Віталій Хомутиннік, Володимир Зубик, Олександр Герега та Станіслав Березкін.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.