За інформацією прес-центру штабу АТО, оперативна ситуація в районі проведення бойових дій залишається без різких змін. Минулої доби російські бандформування на сході України продовжували застосовувати зброю проти українських захисників уздовж усієї лінії зіткнення. Так, за добу (дані на ранок 23.06) противник 29 разів відкривав вогонь по наших опорних пунктах і один раз — по житлових кварталах прифронтового населеного пункту. Традиційно ворог більш активно влаштовує збройні провокації в темний час доби. Тричі окупанти здійснювали обстріли, застосовуючи заборонені пунктами Мінських угод міномети.
За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, серед терористичних організацій «ЛДНР» зросла кількість випадків ухиляння від участі в бойових діях «військовослужбовців», призваних із числа місцевих жителів.
Серед бойовиків, які перебувають на передових позиціях, поширюються чутки про проведення наступальних дій сил АТО, які ще більше посилюють паніку. При цьому морально-психологічний стан особового складу давно вже залишається низьким у зв’язку з відсутністю мотивації й зневажливим ставленням з боку російських військовослужбовців, котрі перебувають на керівних посадах. Дається взнаки також незадовільне фінансове та матеріальне забезпечення, що призводить до систематичного зловживання спиртними напоями й самовільного залишення бойових позицій.
Приміром, «комендатурою» затримано кілька бойовиків, які в п’яному стані влаштували «армійське ралі» на військових автомобілях окупованим Алчевськом.
А 21 червня «розвідники» одного з бандформувань напилися, самовільно залишили позиції й з’явилися із претензіями, що накопичилися, до свого «командування». У результаті зіткнення двох військовослужбовців із тяжкими травмами доправлено в реанімаційне відділення місцевої лікарні.


Влад Семенчук.