У І кварталі 2017 року економіка України очікувано сповільнила зростання. Про це йдеться в офіційному коментарі Національного банку, що був оприлюднений днями.
«Як свідчать розгорнуті показники ВВП за І квартал, опубліковані Державною службою статистики України, у січні—березні зростання реального ВВП сповільнилося до 2,5 відсотка в річному вимірі (р/р)», — інформує НБУ. Такі темпи зростання виявилися нижчими за прогнози Нацрегулятора, що були опубліковані в Інфляційному звіті за квітень 2017 року — там прогнозувалося зростання на рівні 3 процентів річних. Однак, як підкреслюють у НБУ, у цілому уповільнення річних темпів, порівняно з ІV кварталом 2016 року, було очікуваним.
Серед причин сповільнення зростання економіки Нацбанк наводить такі чинники: «По-перше, на відміну від кінця минулого року вже не було додатного внеску рослинництва (врахування рослинництва у статистиці сільськогосподарського виробництва відбувається лише в період з червня по грудень). По-друге, з середини І кварталу припинилося транспортне сполучення з непідконтрольними територіями Донбасу та було захоплено низку підприємств на таких територіях. Як наслідок — у І кварталі відновилося падіння валової доданої вартості (ВДВ) сільського господарства та промисловості (на 0,7 та 0,8 відсотка річних відповідно)».
Водночас зростання ВДВ будівництва, за даними НБУ, навіть прискорилося (до 21,3 відсотка річних). Також пожвавилися темпи приросту валової доданої вартості торгівлі (до 3,1 відсотка річних) та в секторі «Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність» (до 4,7 відсотка р/р). Неочікуваним для НБУ стало погіршення динаміки у сфері послуг, залежних від бюджетного фінансування: поглибилося падіння ВДВ сектору освіти (до 2,8 відсотка р/р) й охорони здоров’я (на 6,8 відсотка р/р, у тому числі через суттєве зниження бюджетних видатків на закупівлю медикаментів).
Утім, є в НБУ й гарні новини: в І кварталі очікувано збереглися високі темпи приросту інвестицій — 20,1 відсотка річних.
Зокрема, інвестиції у машини та обладнання зросли до 44 відсотків р/р. Також високими обсягами продовжували збільшуватися вкладення в сільське господарство, промисловість, транспортні підприємства та сектор охорони здоров’я.
На другий квартал НБУ прогнозує подальше уповільнення зростання економіки. «Насамперед у ІІ кварталі продовжував відображатися на промисловому виробництві та вантажних перевезеннях негативний ефект від припинення транспортних сполучень, а також захоплення гірничо-металургійних підприємств на непідконтрольних територіях. Крім того, окремі види промисловості зазнавали впливу додаткових чинників, що стримували їх активність. А саме, до глибокого падіння виробництва електроенергії призвело також раннє завершення опалювального сезону і зупинка ТЕС, що працюють на антрациті», — пояснили підґрунтя своїх прогнозів фінансисти. Вони попереджають, що «поточна динаміка ВВП та його складових, попри активізацію приватного споживання та достатньо високий інвестиційний попит, свідчить про посилення ризиків, що зростання ВВП за результатами 2017 року може бути нижчим за прогноз НБУ». Нагадаємо, нацрегулятор передбачав, що за підсумком 2017-го українська економіка зросте на 1,9 відсотка. Та, схоже, цей показник може бути переглянуто.