Фотовиставка «Війна на Донбасі», відкрита у молдовському місті Бельци, відтворює реальну картину подій на сході України. Організували її спільнота «Журналістський майдан Вінниччини» разом з посольством нашої держави у Молдові за активної участі депутата міськради молдовського міста Андрія Чорного.

Вінницькі журналісти Ігор Заіковатий (праворуч) та Юрій Басюк біля пам’ятника гостинності у Бельцах.

У Бельцах виставка триватиме до 4 липня, а вже наступного дня її презентують у Кишиневі в посольстві України. «Ідея показати сусідам з-за Дністра реальну картину подій виникла під час спілкування з демобілізованими воїнами АТО, — розповів «Голосу України» керівник спільноти «Журналістський майдан Вінниччини» Ігор Заіковатий. — Чому обрали Молдову? Бо це найближчі наші сусіди, територією області проходить понад двісті кілометрів кордону. По-друге, за Дністром відчуваються проросійські настрої. Молдовани дивляться переважно російське телебачення, яке нав’язує думку, що в Україні громадянська війна. По-третє, Бельци — побратим Вінниці, а побратими зобов’язані знати правду».
Понад п’ятдесят світлин, представлених у будівлі Спілки українців Молдови «Заповіт», відображають жахи війни (виставляти їх в експозиції журналістам допомагав консул України в Бельцах Святослав Драч). Роботи брали з соціальних мереж. Їх авторами є професійні журналісти, а також безпосередні учасники бойових дій. Один з них — вінницький журналіст Юрій Басюк, який після мобілізації рік провів у зоні АТО. Він розповідав присутнім про те, що бачив і пережив особисто. Відкривав виставку Надзвичайний і Повноважний Посол України в Молдові Іван Гнатишин.
— Під час особистого спілкування з мешканцями міста відчувалося, що майже всі вони розуміють, що війну проти України розв’язав так званий старший брат, — зазначає Ігор Заіковатий. — Дехто пригадував початок 1990-х років, коли те само відбувалося у їхній державі. Однак є люди, які відкрито підтримують Росію. У Бельцах діє російське товариство, яке має свій офіс. Коли ми покладали квіти до пам’ятника Шевченку, група молодиків вигукувала за спинами слова на підтримку країни-агресора. Думку людей багато в чому формує телевізор. Російські канали працюють потужно, а наші дивитися можна тільки платно, причому коштує це чималих грошей.

Вінницька область.

Фото надано організаторами виставки.