В Україні стартувала вступна кампанія: у четвер абітурієнти почали реєструвати свої електронні кабінети, через які пізніше подаватимуть заяви до вишів. Як повідомили у профільному міністерстві, протягом першого дня кампанії свої електронні кабінети на сайті http://ez.osvіtavsіm.org.ua зареєстрували 12 850 осіб. Завершиться цей процес о 18.00 25 липня.
Під час реєстрації віртуального кабінету потенційний студент має зазначити адресу електронної пошти, номер, пін-код та рік отримання сертифіката ЗНО, серію та номер шкільного атестата, його середній бал, крім того, завантажити скан-копію додатка до документа про повну загальну середню освіту та свою кольорову фотокартку. Далі система перевірить дані вступника та повідомить йому логін і пароль доступу до особистого кабінету.
Через кібератаку, якої країна зазнала 27—28 червня, першого дня вступної кампанії з міркувань безпеки було запроваджено тимчасові обмеження в роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти і, зокрема, у функціонуванні особистого електронного кабінету вступника. Нині, як роз’яснили у МОН, труднощі з реєстрацією можуть виникнути лише у тих, хто має помилки в персональних даних. Наприклад, коли прізвище, ім’я та по батькові у сертифікаті ЗНО чи атестаті не збігаються із зазначеними в паспорті. У цьому разі вступнику радять звертатися до ДП «Інфоресурс» за телефоном (044) 239-86-18.
Заяви про вступ абітурієнти подаватимуть через свої електронні кабінети з 12 по 26 липня. Цього разу вони зможуть подати 9 заяв на 4 спеціальності. Порівняно з минулим роком простір для маневру в них зменшився: влітку 2016-го вони могли подати 15 заяв про вступ на 5 спеціальностей.
Задля роз’яснення процедурних моментів та прийому скарг у Міністерстві освіти і науки на час вступної кампанії відкрили телефони «гарячої лінії» — (044) 287 89 29, (068) 951-25-13, 0800 504 425. Абітурієнтів консультуватимуть телефоном і у профільних департаментах, роз’яснення надаватимуть електронною поштою та усно, під час особистого прийому. Детальна інформація про те, коли і куди звертатися, розміщена на сайті МОН.