Доки спека не «спалила» зерно

На Вінниччині стартувала жнивна кампанія. Перші вивели в поле комбайни у СТОВ «Ольгопіль» Чечельницького району, поля якого межують з Одеською областю.
«Збираємо озимий ячмінь, площа якого становить понад 300 гектарів, — розповів «Голосу України» головний агроном господарства Іван Діхтяр. — Перші намолоти радують: виходить по 60 центнерів зерна з гектара. Треба скосити й обмолотити, доки спека не «спалила» врожай».

Як стверджує співрозмовник, види на врожай хороші. Найперше про це свідчить достатня кількість зернин у колосі. 
На жодному гектарі нема полеглиці, бо негода з буйними вітрами оминула ольгопільські поля. Тільки спека допікає. Протягом останніх днів температура повітря перевищувала вдень 30 градусів. 
«Зерно уже сухе, лабораторні дослідження показують, що його вологість нині становить 12 відсотків, — уточнює співрозмовник. — Що швидше обмолотимо, то краще для нас».
На збиранні озимого ячменю працюють три сучасні комбайни. Ще чотири одиниці зернозбиральної техніки відрядили у сусідню Одеську область. «Давно підтримуємо дружні відносини і господарські зв’язки з одним із тамтешніх сільгосппідприємств, — каже Іван Діхтяр. — Нині вони теж рятують свої хліба. Звернулися по допомогу — ми й відгукнулися».
Після ячменю комбайни перейдуть на озимий ріпак. Далі настане черга озимої пшениці. Посіяли також ярі зернові. СТОВ «Ольгопіль» — певне, єдине в Чечельницькому районі господарство, де вирощують горох. «На нього агрономи сердяться, бо дуже вибаглива культура, — продовжує Іван Діхтяр. — Але прибуткова, та й гарний попередник, розпушує ґрунт, збагачує азотом. Через це відновили вирощування, бо торік теж не сіяли жодного гектара. Нині відвели 12 гектарів. Посіяли елітні сорти. Частину бобів реалізуємо, решту залишимо для насіння».
Сільгосптовариство «Ольгопіль» є базовим господарством Інституту фізіології і генетики рослин НАН України. 
Проблем зі збутом тут не виникає. «Найважливішим показником для нас є якість вирощеного, — наголошує головний агроном господарства. — Тому створили власну лабораторію. Наші зернові під постійним контролем фахівців». 
До речі, ольгопільці першими в області завершили осінню сівбу, так само навесні першими поклали в ґрунт насіння ярих. Не дивно, що зі збиранням стартували першими.

Віктор СКРИПНИК.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Вінницька область.