Уряд розраховує на плідну роботу парламенту в останній пленарний тиждень сесії, адже на порядку денному чимало важливих питань, зокрема проект пенсійної реформи, яка дасть змогу вже з 1 жовтня цього року збільшити пенсії для 9 мільйонів пенсіонерів. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів сказав прем’єр Володимир Гройсман.
«Зараз ми стоїмо на порозі останнього пленарного тижня цієї сесії і дуже розраховуємо, що питання пенсійної реформи буде розглянуто і підтримано Верховною Радою. Це те завдання, яке ми спільно — парламент, Президент і уряд — маємо виконати», — підкреслив він та наголосив, що політика уряду дала можливість стабілізувати макроекономічну ситуацію в державі, забезпечити стале зростання та підвищення рівня інвестиційної привабливості країни, тож тепер маємо реінвестувати економічні надбання в якість життя людей. Водночас прем’єр зауважив, що в понеділок Європейська бізнес-асоціація опублікувала результати опитування менеджерів великих компаній, яке засвідчило, що вперше за 6 років інвестиційна привабливість перевищила позначку 3 бали з 5. За його словами, саме стале економічне зростання, зафіксоване наприкінці 2016 року, дало змогу вдвічі збільшити мінімальну зарплату.
Під час засідання уряд схвалив новий проект закону «Про приватизацію державного майна». За словами прем’єра, далі цей документ буде розглянуто на Раді реформ, а потім подано до парламенту. «Цей законопроект дає прозорі та конкурентні правила продажу майна, яке неефективно використовується», — зазначив 
В. Гройсман та підкреслив, що йдеться не тільки про прихід нових власників на підприємства, але насамперед про залучення інвестицій.
Перший віце-прем’єр Степан Кубів поінформував, що законо-проект передбачає значне спрощення процедури продажу активів, відмову від великої кількості груп об’єктів приватизації та скорочення термінів підготовки до продажу. Зокрема, передбачається, що до об’єктів великої приватизації буде віднесено майже 60 підприємств та що їх продаватимуть із залученням в якості радника одного з інвестиційних банків із репутацією. Водночас об’єкти малої приватизації можуть бути реалізовані за допомогою відкритих аукціонів онлайн, як це, наприклад, уже відбувається з активами неплатоспроможних банків та непрофільними активами державних підприємств на ProZorro.Продажі.
Також уряд схвалив розроблене Мінекономрозвитку стратегічне бачення поводження із держпідприємствами. Передбачається, що в держвласності залишиться 15 особливо важливих держпідприємств та 363 об’єкти, що забезпечують виконання державою своїх функцій. Це такі компанії, як «Нафтогаз України» та «Укрзалізниця», які є природними монополіями, або ті, що виконують суспільно важливі функції в оборонній сфері чи сфері охорони здоров’я. Ще 359 об’єктів держвласності (аеропорти, лісові господарства, автошляхи та ін.) планується передати в концесію. Решту 893 об’єкти, що не підпадають під ці критерії, пропонується продати.
Кабмін схвалив умови запровадження системи зв’язку нового, четвертого, покоління (4G) та продовжив до червня 2018 року термін переходу з аналогового на цифрове телерадіомовлення.
Схвалено й законопроект, який дасть змогу врегулювати питання стягування з підприємств штрафів за несвоєчасну подачу звітності, причиною чого стала масштабна хакерська атака на корпоративні та державні мережі. «Будемо вносити короткий закон, який дасть можливість уникнути цієї відповідальності тим, хто внаслідок хакерської атаки, яка пішла по Україні та усьому світу, не зміг вчасно подати звітність. Маємо захищати бізнес і допомагати йому», — зазначив прем’єр.

Сергій ЛАВРЕНЮК.