За словами екс-президента України Леоніда Кучми, який представляє нашу країну в міжнародній Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, котра відновила 5 липня свою роботу в Мінську, є всі шанси на те, що знову розпочнеться процес обміну полоненими між Україною й представниками так званих ЛНР/ДНР. Принаймні, українська сторона зробила все можливе для цього.
На сьогодні, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради, представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірини Геращенко, бойовики тримають у своєму полоні 132 українців. І, на превеликий жаль, цей список постійно зростає, куди потрапляють уже і цивільні, і журналісти. Однак в обмін на них терористи вимагають звільнення людей, які не мають відношення до АТО і не підлягають амністії. Це й колишні «беркутівці», й особи, причетні до вчинення терактів у Харкові й Одесі.
— Очевидно, що українська сторона не може погоджуватися на цей шантаж Росії, — заявила Ірина Геращенко. — Йтися може тільки про тих людей, які підпадають під дію Мінських угод, і з цих питань ми готові до компромісу...
Нагадаємо, що раніше очільник СБУ Василь Грицак повідомив про готовність України передати бойовикам 200 засуджених в обмін на звільнення наших громадян, яких утримують бойовики.
А тим часом російські бандформування продовжують на лінії зіткнення порушувати домовленості про незастосування зброї. За добу (дані на ранок 05.07) окупанти 15 разів порушували режим тиші.
На приморському напрямку ворог бив по позиціях українських армійців зі станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Із гранатометів, великокаліберних кулеметів і озброєння БМП терористи стріляли на донецькому напрямку. Двічі ворог відкривав вогонь на луганському напрямку, використовуючи гранатомети, БМП і стрілецьку зброю.
Знизивши активність на лінії фронту, бойовики стали активніше проявляти себе в тилу. За даними Головного управління розвідки МО України, з боку терористів продовжує зростати кількість злочинів, зокрема й щодо цивільного населення.
Так, напередодні два російські офіцери в окупованому Новоазовську вчинили збройне пограбування кількох квартир цивільних осіб.
А в районі Кадіївки (колишній Стаханів) стався збройний напад на бойову броньовану машину, у якій транспортувалася «зарплата» терористів, котрі перебувають на передових позиціях. Для вчинення злочину «ополченці» використовували інший військовий броньовик з прихованими розпізнавальними знаками. У результаті нападу гроші було викрадено, а водія і касира убито.