Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак нещодавно побував з робочою поїздкою у південних регіонах Одеської області й відвідав Болградський та Арцизький райони.

Міністр оборони України ознайомився зі станом військового аеродрому в  Болграді та обговорив можливості відновлення цього військового об’єкта. Також відвідав розташування 88-го окремого десантно-штурмового батальйону 79-ї бригади.
— Цей підрозділ розширюється, тому насамперед ми повинні працювати над забезпеченням умов для його функціонування. Ухвалив рішення щодо поетапного виділення необхідних на це коштів. Загалом ми вивчаємо можливості розширення чисельності угруповання військ на півдні Одеської області. Попереднім військово-політичним керівництвом ухвалювалися рішення, у результаті яких у нас майже не залишилося військових частин у цьому регіоні. В наших планах — збільшити це угруповання, створити інфраструктуру й необхідну матеріально-технічну базу. Вже сьогодні в нас є військова частина в Болграді, сформовано військову частину в Сараті Одеської області, буде розгорнуто військову комендатуру в Арцизі. Там, де армія, там — розвиток регіону, і насамперед, це запорука безпеки й територіальної цілісності нашої країни», — зазначив він.
Військовослужбовці 88-го окремого десантно-штурмового батальйону 79-ї бригади постійно беруть участь в антитерористичній операції на сході України, де зарекомендували себе як одні з найкращих захисників вітчизни.
Міністр оборони Степан Полторак відзначив відомчими нагородами десантників 88-го окремого десантно-штурмового батальйону 79-ї бригади.
В Арцизі міністр оборони України вивчав шляхи відновлення й подальшого функціонування колишнього військового аеродрому «Червоноглинське». Нагадаємо, відновлення військового аеродрому в Арцизі має розпочатися найближчим часом. Кабінет Міністрів України вже ухвалив рішення з цього приводу, а Генеральний штаб ЗСУ підготував клопотання до Арцизької міськради про виділення земельної ділянки. Після того, як майже 20 років тому Арциз залишили військові, уся територія авіабази — 840 гектарів — відійшла місту. Тепер має відбутися зворотна процедура.
Втім, українським Повітряним силам увесь величезний аеродром, який у радянський час використовували два потужні авіаполки (винищувальний і військово-транспортний), не потрібний. Нині йдеться про упорядкування території площею 380 гектарів.
Вжиті Міністерством оборони заходи щодо розгортання в українському Придунав’ї частин і підрозділів ЗСУ з розумінням зустрінуто місцевим населенням п’яти районів Одеської області.
Певні політичні сили в цьому регіоні намагаються загострити політичну ситуацію, використовуючи так званий болгарський фактор.
Як відомо, Служба безпеки України блокувала заплановану Російською Федерацією провокацію стосовно болгарської громади Одеської області. Про це розповів керівник апарату СБУ Олександр Ткачук. За його словами, організатором провокації був лідер ГО «Наждак», відомий провокатор Микола Дульський.
Спецслужба задокументувала його листування з координатором провокації, який прибув до Одеси з Харкова. Виконуючи замовлення російських кураторів, Дульський збирався інсценувати в Одесі сутички на національному ґрунті. Люди, які зображували б представників болгарської громади, повинні були «засвітитися» із прапорами та плакатами біля пам’ятника поетові Христо Ботєву в Прохоровському сквері й біля консульства Болгарії на вулиці Посмітного. Гасло акції — «Ні утискам болгарської меншини». В одній із зазначених точок на них збиралися напасти «націоналісти».
«Завдяки чітким діям оперативників служби проплачене шоу в Одесі не відбулося і російські канали не отримали гарної картинки про фейкове обмеження національних меншин», — заявив Олександр Ткачук.
СБУ затримала координатора провокації.
«За нашим даними, такі акції плануються і на території Харківської, Херсонської та Миколаївської областей, тобто на сході й півдні України», — зазначив представник спецслужби.
Міністерство закордонних справ України офіційно заявляє про спроби використання болгарської громади для дестабілізації ситуації на півдні Одеської області. «Нещодавні інциденти жодним чином не пов’язані з їх національною приналежністю, вони були спровоковані заявами, які в умовах триваючої російської агресії сприймаються надзвичайно чутливо», — йдеться в заяві міністерства. Водночас МЗС засуджує будь-які насильницькі дії для з’ясування відносин між людьми, наголошено в документі. Правоохоронні органі проводять розслідування за фактами інцидентів, і всіх винних буде притягнено до відповідальності. «Українська держава з моменту здобуття незалежності гарантує і належним чином забезпечує реалізацію національно-культурних прав та потреб болгарської національної меншини. Ми продовжуватимемо докладати всіх зусиль, щоб запобігти спробам окремих сил і держав порушити міжнаціональні мир та згоду в Україні й погіршити дружні відносини із сусідніми державами», — зазначається у заяві МЗС України.

Одеса.