У річницю визволення Слов’янська Донецької області від російських бойовиків (05.07.2017) неподалік від міста урочисто відкрили пам’ятний знак двом десантникам — Петру Коваленку з Вінниччини та Сергію Панасюку з Житомирщини. Гранітну плиту з девізом десантників — «Ніхто, крім нас!» і прізвищами загиблих виготовили побратими з 95-ї аеромобільної бригади, де служили хлопці. Її встановили на місці загибелі бійців.

 

На знімку: данину пам’яті загиблих десантників їхні побратими віддавали, стаючи на коліно.


Ушанувати пам’ять сина приїхав з Вінниччини батько одного з десантників колишній «афганець» Микола Коваленко разом із земляками. Сергій Панасюк виростав сиротою, його виховувала бабуся. Бойові побратими схилили голови у скорботі. На заході були присутні голови  Слов’янської райдержадміністрації Євген Данилюк та районної ради Костянтин Черніков, сільський голова Андріївки, села, поблизу якого встановлено пам’ятний знак, Лілія Морокко, учасники Всеукраїнської акції «Донеччина зустрічає своїх захисників», місцеві активісти.
— Для мене сьогодні дуже хвилюючий день, — сказав у телефонній розмові «Голосу України» Микола Коваленко. — Серце переповнене почуттями тривоги і водночас гордості за сина, його побратимів, за наших патріотів. Непросто уявити, що відбувалося в цьому місті три роки тому. Те, що наші бійці вибили озброєних бандитів, це справді подвиг. Таке можна відчути тільки тут, на місці колишніх боїв.
Пан Микола наголосив: радіє з того, що у місті стає дедалі більше патріотів. Про це він говорив на урочистому мітингу з нагоди визволення міста на центральній площі Слов’янська. Подякував керівництву району, сільської ради Андріївки, які доклали зусиль до того, щоб відвести ділянку землі для встановлення пам’ятного знака, оформили все документально.
— Меморіал перебуває на балансі Андріївської сільської ради, — каже Микола Коваленко. — Під час його відкриття сільський голова стояла поруч зі мною з великим букетом квітів. Запевнила, що пам’ятний знак оберігатимуть від вандалів, щоб не сталося так, як було з хрестом, котрий зрізали невідомі невдовзі після того, як ми із земляками встановили його на місці загибелі Петра і Сергія.


Микола Коваленко зізнався, що місце, де загинув син, для нього стало святим. «Приїжджатиму сюди, скільки сил вистачить, — каже він. — Можливо, колись місцеві начистоту мені скажуть, хто так підло стріляв у сина із-за спин людей».


Нагадаємо, три роки тому, 2 травня 2014-го, на мосту через річку Сухий Торець на південній околиці міста у районі села Андріївка військових 95-ї окремої аеромобільної бригади заблокували цивільні особи, за спинами яких ховалися бойовики. О 22:15 терористи відкрили вогонь із-за спин жінок і дітей, обстрілявши військовослужбовців. Від вибуху гранати, випущеної з підствольного гранатомета, загинув солдат Петро Коваленко, семеро десантників дістали поранення. Старший солдат Сергій Панасюк загинув від кулі снайпера.

Вінницька область.

Фото надано керівником відділу культури Слов’янської райдержадміністрації 
Оленою МІлЯновською.