Примус до «вибору» по-російськи.

 

Представники Росії та підконтрольні їй бойовики на засіданнях політичної підгрупи ТКГ у Мінську блокують розгляд усіх питань, крім так званої формули Штайнмаєра (закріплення спеціального статусу Донбасу). Про це повідомила представник України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ольга Айвазовська.
Як ще в грудні 2016 року пояснив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель, «формула Штайнмаєра» передбачає, що місцеві вибори відбудуться під контролем і за сприяння ОБСЄ. Потім ОБСЄ має підтвердити, що вибори відповідали міжнародним стандартам. Мовляв, тільки після цього набуває чинності законодавство про спеціальний статус...

Ключовим питанням переговорів у мінському форматі на цьому етапі для Росії залишається особливий статус Донбасу. Це підтвердив постпред РФ у ТКГ Борис Гризлов, повідомляють «РИА Новости». Також це російське агентство озвучило позицію делегації від ОРДЛО, яка звинувачує у зірванні переговорів українську сторону. Мовляв, вони дружно залишили переговори гуманітарної підгрупи щодо Донбасу в Мінську на знак протесту проти позиції Києва з обміну полоненими. І трапилося це після того, за версією «Луганського інформцентру», як «представник Києва в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко заявила, що українська влада вестиме переговори з питання обміну полоненими тільки з ОБСЄ і «Росією-окупантом». При цьому представник Кремля Борис Гризлов повідомив, що Тристороння контактна група близька до узгодження кількості полонених для обміну «всіх на всіх». Очевидно, у нього з’явилася ще одна місія в мінських рамках — гасити непотрібні емоції й надмірну самостійність невизнаних протеже Москви і зберігати дипломатичну міну миротворця на тлі самодіяльної гри масовки.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.