Рада Нацбанку констатувала, що на поповнення капіталу ПАТ «ПриватБанк» держава вже витратила суму, еквівалентну майже 7 відсоткам ВВП. Про це йдеться в оцінці ради НБУ діяльності правління з розвитку банківської системи, передають «Українські Новини».

До речі, на потреби безпеки й оборони у бюджеті країни передбачено суму, еквівалентну 5 відсоткам ВВП.
Також рада Національного банку констатувала недостатню роботу правління Національного банку щодо забезпечення нагляду за діяльністю «ПриватБанку».
«Запізнілі дії правління Національного банку не сприяли вжиттю своєчасних заходів щодо стабілізації ситуації і мінімізації фінансових втрат», — повідомили в раді.
У зв’язку з кризою банківського сектору держава мала й інші витрати. «Це, зокрема, стосується фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яке необхідно було здійснити через потребу в здійсненні значних обсягів виплат вкладникам неплатоспроможних банків. Згідно з оцінками Національного банку, на таке фінансування було витрачено 4,4 відсотка ВВП. Також 2,5 відсотка ВВП було витрачено на рефінансування тих банків, які в подальшому було визнано неплатоспроможними в 2008—2009 роках і в 2014-му», — додали в раді Нацбанку.


Як уже повідомляв «Голос України», 1 липня минув термін, до якого колишні акціонери банку зобов’язалися провести реструктуризацію кредитного портфеля. Міністерство фінансів і Нацбанк оприлюднили заяви й документи, які свідчать, що «колишні власники не виконали взяті на себе зобов’язання». Генеральна прокуратура розпочала розслідування і відкрила кримінальні справи за доведення «ПриватБанку» до банкрутства. Учора детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури здійснювали слідчі дії в головному офісі ПАТ «ПриватБанк» (місто Дніпро).
Нагадаємо, у грудні 2016 року «ПриватБанк» було націоналізовано. Аби не допустити банкрутства, одразу після придбання держава докапіталізувала його на суму 116,8 млрд. гривень. А 23 червня вже цього року виявилося, що й цих коштів замало, й днями Кабмін докапіталізував «ПриватБанк» ще на 38,5 млрд. гривень.