Сьогодні неможливо уявити сільськогосподарську Черкащину без її потужного локомотива, флагмана виробництва і «законодавця мод» у соціальній політиці на селі. Йдеться про науково-виробничу фірму «Урожай», яка обробляє понад 77 тисяч гектарів землі і є лідером з урожайності пшениці, соняшнику та кукурудзи в Україні.

Її унікальність у тому, що за десять років напруженої, самовідданої роботи, невелика агрофірма виросла в суперефективне, високотехнологічне підприємство європейського рівня. Більше того, з багатьох показників і параметрів не тільки зрівнялася, а й перевершила досягнення передових аграрних держав.

— Справді, — підтверджує директор «Урожаю», заслужений працівник сільського господарства України Олег Васецький, — починали ми з двох тисяч гектарів ріллі, яку орендували в Корсунь-Шевченківському районі. — По-справжньому розвернутися на такому «шматку» було не те що неможливо, а й неефективно. З 2006-го, коли фірма стала підрозділом акціонерного товариства «Миронівський хлібопродукт», земельна база почала стрімко зростати. Нині ми працюємо в семи районах Черкаської та у двох — Київської областей. У філіях компанії задіяно близько 1800 працівників. Найголовніше і найважче завдання, що постало перед нами на початку роботи мегапідприємства — сформувати надійну і стабільну команду. До того ж команду не лише висококваліфікованих фахівців, а однодумців, такий собі мозковий центр.

Тепер з упевненістю можна констатувати, що Олег Васецький, стратег і генератор усіх перемог НВФ «Урожай», досягнув поставленої мети. Як йому це вдалося? Передусім завдяки власній самовіддачі, цілеспрямованості, наполегливості, вмінню працювати з людьми. Колишній військовий офіцер, інженер-конструктор, надзвичайно вимогливий і суворий до себе, він зумів створити в колективі атмосферу великої поваги до сумлінної праці. А ще — армійської відповідальності, дисципліни і... корпоративного патріотизму.

Так-так, не в останню чергу завдяки гордості за своє передове, новітнє агропідприємство, члени колективу добиваються значних успіхів.

— Наші фахівці,— продовжує розповідь Олег Володимирович, — постійно підвищують свою кваліфікацію як в Україні, так і за кордоном. У нас є постійний зв’язок із зарубіжними партнерами. Технологи та інженери зі США, Франції, Німеччини, Фінляндії зацікавлені в тому, щоб їх найсучасніша техніка для обробітку ґрунту і збирання врожаю працювала в Україні надійно та високоефективно. Тільки позаторік на оновлення машинно-тракторного парку обсяг інвестицій нашої компанії сягнув 12 мільйонів гривень.

Звісно, для комп’ютеризованої агротехнічної «армії» потрібні грамотні, кмітливі «командири». Про поповнення колективу новим освіченим персоналом постійно дбає дирекція «Урожаю». Тільки за останніх п’ять років у компанії успішно пройшли стажування і залишилися працювати 70 випускників вищих навчальних закладів України. Сплав молодечого завзяття і професійного досвіду приносить підприємству вагомі результати.

— Ми розуміємо, — каже Олег Васецький, — хоч би які добрі результати були в рослинництві, нам потрібно займатися й тваринництвом. Це вимога часу. У 75 сільських населених пунктах, де ми орендуємо у власників земельних ділянок паї, людям потрібна робота. Тому «Урожай» наполегливо і послідовно розширює сфери свого виробництва, вчиться працювати й на цьому «фронті» результативно та ефективно. Нині маємо близько п’яти тисяч голів великої рогатої худоби, майже сім тисяч свиней. Середньорічний надій на одну фуражну корову досяг нині понад п’ять тисяч кілограмів. Спеціалісти компанії ретельно працюють над тим, щоб підвищити цей показник. Обсяг інвестицій у скотарство становив торік понад два з половиною мільйона гривень. Щойно завершили велику роботу — з експлуатації потужного тваринницького комплексу, оснащеного найновітнішим технологічним обладнанням.

Окрім «вливань» у відновлення тваринницької галузі, НВФ «Урожай» сприяє відродженню сільських територій і громад. І допомога соціальній інфраструктурі, культурно-освітнім закладам щороку зростає. Якщо у 2010-му для розвитку сільських населених пунктів, де працює компанія, виділяли трохи більш як півмільйона гривень, у 2011-му — 1 мільйон 500 тисяч, у 2012-му — 3 мільйони, то у 2013-му — понад 5 мільйонів 300 тисяч гривень! Чимало коштів отримують також територіальні громади через бюджет, який наповнюється, зокрема, й таким обов’язковим платником податків, як НВФ «Урожай».

Сумлінно розраховується компанія і з власниками земельних та майнових паїв. Торік орендна плата за користування ресурсами становила 78,1 мільйона гривень, що на 60 відсотків більше, ніж у 2012 році.

— Для того, щоб мати найкращі результати, — каже заступник директора з управління персоналом Тетяна Волочай, — у нашій компанії запроваджено систему мотивацій і заохочень. Структурні підрозділи компанії налаштовані на здорову і завзяту конкуренцію: хто досягне найвищого урожаю, надоїв, виробітку... Про досягнення колег у сусідніх філіях кожен керівник дізнається на нарадах директорів, на економічних, агрономічних та інших семінарах. Розповідає про хід змагання й корпоративна газета.

Не відмовилися в «Урожаї» й від давно випробуваного методу відзначення кращих працівників. Однак доповнили моральне задоволення красуватися на «Дошці пошани» матеріальним заохоченням. Отже, якщо робітник вперше удостоюється права зайняти почесне місце серед передовиків — він щомісяця отримуватиме 300 гривень доплати протягом півроку. Якщо його вдруге відзначать на «Дошці пошани» — матиме 600 гривень доплати і солідний, відчутний привілей для всієї родини. Дитина «двічі» передовика навчатиметься в будь-якому вищому навчальному закладі України за рахунок підприємства!

І це ще не всі відзнаки за самовіддану працю. Наприкінці року збори трудових колективів «Урожаю» визначають по одному переможцю з кожної філії для участі в розіграші дороговартісної побутової, електронної техніки та... легкового автомобіля.

— Починали ми з «Жигулів», — пригадує Олег Володимирович. — А потім набрало обертів наше виробництво, запрацювали з повною віддачею філії, й гуртом вирішили: якщо вже грати, то «королевою»! Тепер тільки іномарки заїжджають на подвір’я переможців «Лотереї передовиків»...

Ось така розповідь про найкраще агропідприємство Шевченкового краю. На одній з обласних нарад досвідчений, відомий на Черкащині керівник, не стримуючи свого захоплення результатами роботи НВФ «Урожай», сказав: «Якби Україна мала хоч сотню таких компаній, як «Урожай», ми давно б стали першою у світі аграрною державою!». Утім, раціоналіст, інтелектуал, аграрій-практик Олег Васецький навіть не сумнівається, що саме так воно й буде.

— Головне, — зазначає, задумавшись, — знайти в країні порозуміння, мир, злагоду. А українська земля за дбайливого, розумного господарювання нагодує півсвіту.

Черкаська область.

НАША ДОВІДКА

У 2011 році до державного та місцевих бюджетів НВФ «Урожай» сплатив 41596 тисяч гривень. У 2012-му — 54715 тисяч, у 2013-му — 62195 тисяч гривень податків.

ФАКТ

У 2013 році 15 філій приватного акціонерного товариства «Науково-виробнича фірма «Урожай» зібрали 3674192 центнери кукурудзи, 628400 — пшениці, 354452 — соняшнику, 213821 центнер ріпаку.

ДО РЕЧІ

Наприкінці 2011 року міністерство АП України присвоїло НВФ «Урожай» звання «Абсолютний лідер з урожайності кукурудзи в Україні». Результат рекордсмена — 128,7 центнера з гектара на площі 37,7 тисячі гектарів.

У 2012-му підприємство удостоїлося звання «Абсолютний лідер з урожайності соняшнику в Україні». Досягнення — 37,2 центнера з гектара на площі 8,4 тисячі гектарів.

 

2013-го — новий рекорд. Зібрано найвищий урожай пшениці в Україні — 72,8 центнера з гектара на площі 8,2 тисячі гектарів.

P.S. Сьогодні, 21 лютого, в Олега Васецького та його батька Володимира Васецького, знаного, глибоко шанованого на Черкащині господарника, — спільне свято. Олег Володимирович відзначає свій перший піввіковий ювілей, а Володимир Георгійович приймає вітання із 77-річчям. «Голос України» сердечно вітає іменинників з чудовим днем і бажає олімпійського здоров’я, снаги і рясних урожаїв!

Директор НВФ «Урожай», депутат Черкаської обласної ради Олег Васецький.

Фото надано прес-службою «Урожаю».