У комітетах Верховної Ради

Уже п’ятий день у парламенті вирують пристрасті довкола подань Генерального прокурора України про скасування недоторканності депутатів, яких підозрюють у злочинних схемах та хабарництві. Учора Регламентний комітет Верховної Ради розглянув три подання Генерального прокурора України — щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Борислава Розенблата, обраного в одномандатному окрузі № 62 Житомирської області (член фракції Блоку Петра Порошенка). Його (як і народного депутата від «Народного фронту» Максима Полякова, подання щодо якого комітет уже розглянув у четвер) підозрюють у причетності до незаконного видобутку та реалізації бурштину, хабарництві та зловживанні службовим становищем на загальну суму 280 тисяч доларів.

Депутати переглянули відео, на якому та сама спецагент НАБУ Катерина Сивокінь (ім’я вигадане), котра представляється керівником великої бізнесової компанії, яка хоче займатися видобутком бурштину, розмовляє з депутатом Розенблатом про передачу йому грошей за сприяння в ухваленні законопроекту щодо податкових преференцій для видобутку бурштину (зменшення з 25 до 5 відсотків ренти та ввізного мита на обладнання) та отриманні необхідних дозволів та ліцензій на користування надрами. В одному епізоді йдеться про те, що потрібно ухвалити ще й постанову стосовно рекультивації землі — виведення ділянок для видобутку бурштину з-під відання державних підприємств під виглядом пошкодження земель, за що додатково необхідно від 100 до 150 тисяч доларів для «стимулювання» службових осіб органів виконавчої влади, зокрема Держкомзему, Держлісагентства, Держкадастру, Держгеонадра, Житомирської облради та ін., а також працівників регіональної прокуратури та суду — для впливу на ухвалення необхідного судового рішення. В іншому епізоді агент Катерина передає в ресторані гроші «траншами» охоронцю депутата. Гроші, отримані за сприяння в бурштиновому бізнесі, також мали перераховувати на рахунки офшорної компанії. Остання передача грошей зафіксована на відео 19 червня 2017 року.
Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що просить надати згоду на затримання та арешт у зв’язку з тим, що депутат може використати своє службове та матеріальне становище, зв’язки для втечі за кордон та впливу на свідків і слідство. Луценко нагадав Розенблату, що він, як народний депутат, присягав на вірність українському народові, і закликав просто сьогодні написати заяву про складання депутатських повноважень. Генпрокурор звернувся до депутата: «Для мене все закінчилося в той момент, коли ви на відео сказали Катерині: «Солнце, у нас такая жизнь с этой дебильной страной!». Складайте мандат!».
Натомість депутат Розенблат свою вину категорично не визнає і заявив, що готовий доводити свою правоту в суді. Він назвав продемонстроване відео «художнім кінофільмом», його персонажів — «акторами», а подання Генпрокурора — незаконними та недостатньо обґрунтованими. Депутат стверджував, що зареєстрував законопроект про легалізацію видобутку бурштину навпаки для «боротьби з бурштиновою мафією». «Це є приклад боротьби бурштинової мафії з моєю депутатською діяльністю, — сказав Б. Розенблат. — Я ніяких грошей не брав. Я розцінюю це як провокацію». Депутат заявив, що не втече нікуди з України. На це керівник САП Назар Холодницький запропонував депутатові здати всі закордонні паспорти.
Адвокат Борислава Розенблата Андрій Федур заявив, що він не готовий до засідання, бо не бачив жодних документів, якими обґрунтовуються подання. За його словами, відео не є доказом у кримінальному провадженні. Він порівняв «записи Каті» із «записами Мельниченка», які так і не було використано в суді. «Докази, здобуті в незаконний спосіб, ніколи не можуть стати доказами в суді», — стверджував Федур, за-пропонувавши зупинити засідання і витребувати матеріали від Генпркуратури.
Однак комітет не підтримав пропозиції викликати детектива НАБУ та витребувати всі матеріали кримінального провадження. Генпрокурор наголосив: «Відео — це не художній фільм, а документальний фільм на підставі негласних слідчих дій, які дозволив та регламентував суд».
Під час обговорення більшість депутатів висловилися, що підтримуватимуть у сесійній залі всі подання Генпрокурора. 
Зрештою, комітет визнав усі три подання Генпрокуратури законними, вмотивованими, достатніми та обгрунтованими. Цей висновок разом із поясненнями депутата Розенблата комітет відправить Голові Верховної Ради.
Голосування у Верховній Раді за подання Генпрокурора щодо притягнення до кримінальної відповідальності шести народних депутатів, вочевидь, відбудеться наступного пленарного тижня, ймовірно, в четвер.

Юліана ШЕВЧУК.

ДОСЛІВНО

Генеральний прокурор України Юрій ЛУЦЕНКО:
— Нині в Україні створилася нова якість політики: або залишається каста недоторканних, або всі українці рівно відповідають перед законом. Народний депутат має слугувати виборцям, а не є паном над законом. Час змінився. Поїзд недоторканності пішов.

 

ДОСЛІВНО

Керівник САП Назар ХОЛОДНИЦЬКИЙ:
— Це справді документальний фільм. Коли один кадр вартий тисячі слів. Усі докази здобуто належним чином, усі слідчі дії, в тому числі і негласні, проводилися відповідно до ухвал слідчих суддів, тобто доведено їх законність. Так, фільм змонтовано: ми зробили нарізку найбільш кричущих фактів, там більше є моментів. Але всі негласні розшуково-слідчі дії, протоколи, аудіо- та відеозаписи буде надано стороні захисту, як це і вимагає КПК.

 

КОМЕНТАРІ

В.о. голови Регламентного комітету Верховної ради Павло ПИНЗЕНИК (фракція «Народний фронт»):
— На рішення комітету вплинули і та доказова база, яка була продемонстрована Генпрокурором під час розгляду подання, і реакція Генпрокурора на наші застереження, які було висловлено під час розгляду подання щодо депутата Полякова. Тоді було висловлено низку сумнівів щодо того, в який спосіб зібрана доказова база у кримінальному провадженні. Генпрокурор відгукнувся на наші застереження і вніс інформацію до ЄРДР.
Володимир АРЕШОНКОВ, заступник голови Регламентного комітету Верховної Ради (фракція БПП):
— Мова йде про честь і репутацію Блоку Петра Порошенка, багатьох представників влади як від Житомирщини так і всіх тих, які згадуються під час розгляду цієї справи. Саме в суді треба буде обстоювати всі надзвичайно серйозні звинувачення, бо це питання дуже резонансне. Тому сам депутат (Розенблат. — Ред.) має бути зацікавлений у тому, щоб якомога швидше довести свою правоту, якщо звинувачення безпідставні.

 

КОМЕНТАРІ

Дмитро ЛУБІНЕЦЬ, фракція БПП:
— Кожне подання — це перше в історії незалежної України. Я на 100 відсотків підтримую подання Генпрокурора. Жоден народний депутат, виконуючи свої обов’язки, не може за це навіть натякати на якусь винагороду.
Олег КУПРІЄНКО, фракція Радикальної партії:
— Особисто мені сумно дивитися на всю доказову базу і слухати ті слова, як називають мою країну. Сподіваюся, що прокуратура й надалі діятиме саме так, як того вимагає закон. Я не маю жодних сумнівів щодо обґрунтованості, достатності подання про притягнення до кримінальної відповідальності.