Між житомирською міською владою і ПАТ «Житомиргаз» пробігла чорна кішка. Судяться. А каменем спотикання стали загальнобудинкові лічильники газу.

Перші про конфлікт із місцевою владою повідомили самі газовики. На сторінці в соціальній мережі і на деяких сайтах «Житомиргаз» стверджував: «Управління ДАБК Житомирської міськради перешкоджає реалізації державної програми з оснащення безплатними лічильниками житлових будинків і блокує роботу «Житомиргазу». Управління вимагає від компанії документи, які не передбачені чинним законодавством, і шантажує мільйонними штрафами».
Газовики невдоволені: за їхньою версією, управління Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) міської ради провело протизаконну позапланову перевірку і стверджує, ніби для встановлення будинкових вузлів обліку компанія спершу мала б отримати декларації. Нормами законодавства для монтажу лічильників такі документи не передбачені, переконані газовики, адже встановлення загальнобудинкового вузла обліку газу на наявному ввідному газопроводі не є будівельними роботами. Тому ця процедура не потребує подання декларацій про початок будівельних робіт та про готовність до експлуатації об’єкта. Особливості встановлення і порядок введення в експлуатацію вузла обліку газу споживачам визначено Кодексом газорозподільних систем, і ПАТ «Житомиргаз» їх чітко дотримується.
Це точка зору акціонерного товариства, яке нагадало: «Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» до 1 січня 2018 року весь газ, який використовують жителі України, зокрема і Житомирської області, повинен обраховуватися лічильниками. Використовувати газ без приладу обліку після 1 січня 2018 року заборонено. Управління ДАБК фактично перешкоджає виконанню закону України».


Акціонерне товариство повідомило: для того, щоб вчасно виконати вимогу закону про приладовий облік газу для всіх жителів Житомирської області, НКРЕКП затвердила для ПАТ «Житомиргаз» інвестиційний план на поточний рік. У плані передбачено встановлення 361 будинкового лічильника із зазначенням точних адрес для монтажу. Витрати на їх встановлення держрегулятор заклав у діючі тарифи на газ. Але є й альтернатива: якщо споживачів не влаштовують умови побудинкового обліку споживання газу, вони можуть встановити газовий лічильник за свій рахунок або за кошти місцевого бюджету.
Привернула увагу теза: «Своїми діями чиновники позбавляють 35 тисяч житомирян можливості сплачувати за фактично використаний газ, а не нараховані норми, та економити дорогий для держави енергоресурс». Це вже явно від лукавого. Адже йдеться про будинки висотні, де квартир багато, а з газового обладнання — тільки плита. Нібито мають виходити не такі вже й великі суми. Але ж мешканці різні. Одні схопляться вранці, вип’ють чаю чи кави з бутербродом — і на роботу аж до вечора. Інші цілий день товчуться біля плити. Одні включають газову духовку хіба що раз чи два на рік, інші постійно щось тушкують чи печуть. Є й квартири, які можна назвати справжніми консервними фабриками. А вартість використаного газу ділиться на кількість зареєстрованих осіб. Тобто плати за себе і за сусіда.
«Житомиргаз» вбиває осиковий кілок у надію, що квартири, де тільки газова плита, обладнуватимуть безплатними газовими лічильниками, як це було з тими помешканнями, де, крім плити, була ще й газова колонка. Арифметика у газовиків така: за підрахунками держрегулятора НКРЕКП, яка ініціювала встановлення будинкових лічильників, для того, щоб забезпечити цю категорію споживачів індивідуальними приладами обліку, в тарифі газових компаній необхідно було б додатково передбачати по 2 мільярди гривень щороку, а це спричинить п’ятиразове збільшення тарифу, який оплачується самими споживачами. Тарифна виручка «Житомиргазу» з вартості кубометра (6,88 гривні) — це 11 відсотків, тобто 77 копійок. Крім того, у середньому на одну людину, яка користується газовою плитою в будинку, де встановлено будинковий лічильник, нараховується 18 кубометрів газу на місяць. Тобто на місяць від цього споживача компанія отримує майже 14 гривень тарифної виручки, на рік — трохи більш як 166 гривень. Ураховуючи вартість лічильника, виходить: для того, щоб встановити лічильник такому споживачеві у квартирі, компанія повинна збирати гроші 15 років.


У «Житомиргазі» визнають: «Перші результати нарахувань за будинковими лічильниками показали неекономність деяких споживачів у використанні газу. Лічильник фіксуватиме більший, ніж діючі норми, обсяг газу в тому разі, якщо в будинку газові плити використовують для опалення житла, встановлено і не зареєстровано додаткове газове обладнання або хто-небудь займається незаконною підприємницькою діяльністю. Майже в усіх багатоповерхових будинках є квартири, які мешканці здають в оренду. Фактично у квартирі, де зареєстрована одна людина, а проживають і користуються газом п’ять і більше квартиронаймачів, відбувається несанкціоноване споживання газу. Тому жителям будинків, де сусіди ведуть підприємницьку діяльність, зокрема здають житло в оренду без відповідних документів, що впливає на збільшення споживання газу, слід вирішувати це питання з керівниками ОСББ або звертатися до відповідних органів».
А про які суми йдеться? Міський голова Сергій Сухомлин повідомив на брифінгу:  встановлення приладів побудинкового обліку газу призвело до того, що рахунки за спожитий газ у житомирян зросли в 5—6 разів. ПАТ «Житомиргаз» не погоджував встановлення лічильників з органами місцевого самоврядування та ОСББ. У такому разі має бути проведено перерахунок за переплачений житомирянами газ.
— До мене на прийом приходять пенсіонери та показують рахунки, в яких після встановлення будинкового лічильника вказана оплата споживання не за 14 кубів газу, як раніше, а за 102 куби. Ми почали розбиратися з цим питанням. Після того, як перевірили законність встановлення цих механізмів обліку, з’ясувалося, що жодних містобудівних умов та дозволів на ці роботи не було. Також не було декларації на початок робіт та не проводилося здавання цих об’єктів в експлуатацію, — наголосив міський голова Сергій Сухомлин. — Було накладено штрафи на кожен встановлений об’єкт обліку газу в розмірі 280 тисяч гривень. У зв’язку з тим, що прилади не введено в експлуатацію, житомирянам мають зробити перерахунок за переплачений газ.


У корпункті «Голосу України» є копія рахунка, який виставили одній із житомирських родин за лютий. Цифра вражає: сім’я із шести осіб мала заплатити понад дві тисячі гривень. Це тільки за плиту. Бо те, що спожив весь будинок, розділили пропорційно на кількість зареєстрованих мешканців.
У зв’язку з цим пригадалася одна історія. Свого часу знайомий розповів, як там, де він живе, встановили будинковий лічильник води. Отримавши після цього рахунок, він узявся за голову і пішов купувати квартирний лічильник. Коли підключив його, сума в рахунку скоротилася одразу в дев’ять (!) разів.
Із цих фактів випливає мораль, яку можна висловити рядками з популярної колись російської пісні: «Думайте сами, решайте сами: иметь или не иметь». Мається на увазі, що краще встановити за власні гроші лічильник газу за півтори тисячі гривень, ніж отримувати за місяць рахунок більш як у дві тисячі гривень. Але цю математичну логіку геть заплутує система субсидій, норм споживання, а також те, що в нинішніх умовах скорочення населенням споживання газу — це кістка в горлі структур, які займаються його постачанням.

Житомир.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.