На Херсонщині часник від місцевого виробника «перейшов у наступ» на цей овоч з Туреччини та Китаю. Ще торік часниковий імпорт на регіональному ринку панував майже безроздільно, а ціна за кілограм коливалася від сімдесяти до дев’яноста гривень, що відповідало вартості кілограма свіжого м’яса на ринку. Доходило до того, що бюджетні заклади купувати такий дорогий, але корисний та навіть цілющий «делікатес» були неспроможні. У школах та дитсадках батьків просили приносити його з дому, аби малеча могла куштувати бодай по два-три зубочки на день для профілактики простудних захворювань. Але нині часник уже став не такий «кусючий». Його на ринках та в магазинах скільки завгодно, і коштує овоч уже не 70—90, а 35—40 гривень.

Усе просто: оскільки його вирощування стало вигіднішим, то й плантації під часник, за даними департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА, за рік збільшилися з 580 до 700 гектарів. Причому якщо раніше часник до торговельної мережі постачали тільки індивідуальні та невеличкі фермерські господарства, то тепер значні ділянки під нього відводять і потужні фірми, які використовують елітне насіння і найсучасніші агротехнології. Тож експерти прогнозують, що цьогоріч часниковий врожай у Таврії може перевищити 6,5 тисячі тонн. І цей фактор доведеться враховувати імпортерам: після здешевшання «місцевого» часнику у «війні» за покупця поповзли вниз ціни й на турецький та китайський. З тих самих 70—90 гривень вони вже впали до 60—65 гривень за кілограм, і тенденція зберігається: дарма, що в період консервації овочів попит на часник залишається високим.

Херсонська область.