Сьогодні минає 74 роки з часу трагічних подій на Волині. Біль за невинно вбитими влітку 1943-го не стихає й сьогодні. Вшанували їх пам’ять і в краї, де трапилася ця велика спільна біда українського і польського народів.

У неділю в Луцькому римсько-католицькому кафедральному соборі святих апостолів Петра і Павла відправили Святу Літургію за тими, хто загинув у ті роки. Очолив Євхаристію ординарій Седлецької дієцезії єпископ Казімєж Гурда.
Участь у спільній молитві взяли працівник Посольства Республіки Польща в Україні Яцек Жур, Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Вєслав Мазур, представники Університету ім. кардинала Стефана Вишинського у Варшаві, члени польських культурних товариств Луцька, представники місцевої влади та гості з-за кордону.
Єпископ Казімєж Гурда (на знімку), звертаючись із проповіддю до присутніх, зокрема, сказав:
— Сьогодні ми зібралися в цьому луцькому храмі на молитву, аби вшанувати пам’ять усіх жертв, які загинули у перших числах липня 1943 року тут, на Волинській землі. Пам’ятаємо про них у наших серцях та молитвах. З глибокою вдячністю згадуємо у ці дні українців, які з благородністю остерігали поляків перед нападами та рятували їх. Дякуємо також тим, хто у цих днях разом з нами єднаються у молитві й беруть участь у наших урочистостях. Це є знаком взаємного розуміння та взаємної доброзичливості.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото з сайту Луцької дієцезії.