Тисячі людей з різних регіонів України взяли участь у Всеукраїнському патріотичному фестивалі «Конотопська битва-2017», який відбувся на Сумщині, де 358 років тому гетьман Іван Виговський зі своїм військом розбив елітну московську армію, що вдерлася в Україну. У Конотопі, який три місяці до приходу основного війська утримував ніжинський полковник Григорій Гуляницький, сковуючи московитів і не даючи їм можливості рухатися на Київ, на місці козацької фортеці та на місці бою, що відбувся на початку липня 1659 року на березі річки Соснівка, та у сусідньому селі Шаповалівка відбулися урочисті мітинги, молебні, покладання квітів до пам’ятників українським козакам, Григорію Гуляницькому й Івану Виговському. Виступаючи перед присутніми, народний депутат України Рефат Чубаров сказав, що уроки Конотопа сьогодні актуальні, як ніколи. Адже історія повторюється. Як і тоді, так і нині українці протистоять московській навалі.

На знімку: на мітингу виступає народний депутат України Рефат Чубаров.

«Російські війська прийшли й окупували Крим, воюють проти нас на Донбасі. Ми маємо повторити те, що продемонстрували 358 років тому — перемогти ворога», — сказав народний депутат. І нагадав, що у вирішальному бою поруч з козаками стояло щонайменше 30 тисяч кримських татар, союзників гетьмана Виговського.
Виступаючи на мітингу, паралелі між тогочасними подіями і сьогоденням провели заступник голови Сумської ОДА Микола Подопригора, поет, громадський діяч Дмитро Павличко, народний депутат України другого скликання Євген Лупаков, громадські активісти — учасники науково-історичної конференції «Конотопська битва — зразок козацького військового мистецтва», що відбулася у міському краєзнавчому музеї імені О. Лазаревського.
Іван Виговський зруйнував міф про непереможність московського війська, а українські військові, яких за мужність й стійкість називають «кіборгами» — міф про силу сучасної російської армії. «Сьогодні на Донбасі землю оре не плуг, а «Гради». Завдяки героїзму захисників України, ворог, який наче саранча лізе на нашу землю, не може йти далі, — каже громадський активіст Юрій Ведмедь. — Вірю, що скоро проженемо нечисть — перемога під Конотопом надихає наших бійців».
У рамках фестивалю відбулися вишиваний флеш-моб «Я люблю Україну», парад козачат, велоралі «Дорогами козацької слави», а на численних концертних майданчиках виступи аматорських колективів, бандуристів, лірників і найкращих українських гуртів — «Хореї козацької», «ТаРути» та інших.

Світлана ЧОРНА.
Фото автора.