Німецька компанія «Сіменс» офіційно підтвердила, що, всупереч заборонам її представників, принаймні дві турбіни вже потрапили до окупованого Криму. Тепер компанія вимагає повернути турбіни в Краснодарський край (куди вони їх, власне, й поставляли) і має намір домогтися порушення кримінальної справи проти тих, хто порушив контракт (і європейські санкції). Посол Німеччини в РФ Рюдигер фон Фріч уже заявив, що розгляд має відбуватися в Росії, а «Сіменс» «серйозно обманули».
«Фактично найкращі російські друзі круто підставили «Сіменс». Знеславили на увесь світ, зробили порушниками міжнародних санкцій, репутації компанії завдано величезної шкоди», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці заступник голови ГО «Майдан закордонних справ», фахівець із Криму Андрій Клименко. На його думку, ця історія може вилитися в серйозний конфлікт. «Інвестори із пристойних країн повинні на цьому прикладі зрозуміти — кожен з них може бути наступним. Контакти із РФ стали ще більш токсичними», — вважає Клименко.
У Кремлі на заяви «Сіменс» відповіли, що в Криму встановлюють турбіни «російського виробництва, зібрані в російських компаніях». А в міністерстві енергетики запевнили, що ТЕС у Криму все одно введуть в експлуатацію 2018 року.