Попри мільйони різноманітних пігулок та шкаликів на аптечних полицях, фармацевти і досі не придумали препарату, котрий би повністю замінював людську кров. Є щось, що можна влити до вени і трохи протриматися, доки не знайдуть підходящого донора, але щоб зовсім без нього обійтися — такої можливості ще немає.

Прикордонники Сумського прикордонного загону — також донори обласного центру служби крові.

Стали найкращими

Мало хто знає, що в Україні поміж інших небажаних ринків існує ще й ринок «чорного донорства крові». Єдиний регіон, де його немає, бо знищено об’єктивні умови його виникнення та функціонування, — це Сумщина. Досвід області щодо залучення донорської крові та виробництва з неї важливих препаратів вважається найкращим в Україні й одним із кращих у світі. І це підтверджується багатьма цифрами і фактами. Зокрема, в Україні кількість донацій на тисячу чоловік населення становить 18,4 на рік, у розвинених європейських державах цей показник дорівнює 37, у США і Канаді — 100, а в Сумах за підсумками минулого року вийшли на 160. Такого результату ще не досягало жодне місто.
Успіх ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко вважає зразком повноцінного державно-приватного партнерства. У статутному капіталі товариства 25 відсотків має Сумська обласна рада, що дає представницькому органу можливість впливати на політику служби крові. Обласному бюджету такий вплив не коштує жодної копійки, а приватний інвестор «Біофарма» за кілька останніх років вклав у модернізацію «Сумського обласного центру служби крові» 2,5 млн. доларів США. Завдяки цьому Суми одержали один із кращих у Європі центр із найсучаснішим обладнанням та найвищим рівнем безпеки для донорів і реципієнтів. Сумський центр служби крові — єдиний в Україні, котрий отримав міжнародний сертифікат контролю якості.

Влада мотивує пільгами

У середньому за день у Сумському обласному центрі служби крові приймають 200—300 донорів, але є періоди, коли їх кількість наближається до 350. Минулого року заклад безплатно надав лікувальним установам області компонентів крові на 430 тис. гривень, нинішнього року також не відстає від «благодійного графіка».
До Сум часто приїжджають по досвід колеги з інших українських міст та інших держав. Зокрема, нинішнього року з роботою місцевого центру служби крові ознайомилися гості з Польщі, Канади, Індії та Білорусі. Їм розповіли, що в Сумах мешкають 944 почесні донори. Це люди, котрі не менш як 40 разів здали кров і не менш як 60 разів — плазму крові. Серед сумчан також 24 заслужені донори України, а 31 такий донор мешкає на території області. Це майже третина від загальноукраїнської кількості. Щоб отримати звання заслуженого донора України, треба здати кров не менш як 100 разів.
У центрі служби крові вважають, що найкращі в Україні показники із донорства у Сумах стали можливими ще й завдяки місцевій владі. Окрім загальнодержавних пільг, передбачених законодавством, міськрада запровадила ще й свої. Відтак, Суми — чи не єдине місто в Україні, де заслужені й почесні донори мають 25-відсоткову знижку в оплаті комунальних послуг. Вони мають право безплатного проїзду у громадському транспорті. Цього року з міського бюджету донорам виплатять на оздоровлення по 500 грн. Приклад міськради наслідують колеги. Зокрема, Сумська районна рада ухвалила рішення виплатити цього року своїм донорам навіть не по 500, а по 1000 гривень.
Державно-приватна підтримка донорського руху особливо важлива сьогодні, коли через війну на Донбасі та ускладнення криміногенної ситуації потреба у крові та її компонентах різко зросла. Багато хто здає кров безплатно, і директор ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» Наталія Трофименко вважає таких людей справжніми героями.

Володимир ЧЕРНОВ.
Фото надано автором.

Сумська область.