У Сумах став до роботи новий завод, збудований за кошти зарубіжних інвесторів. За словами Президента України Петра Порошенка, котрий відвідав регіон із робочим візитом та взяв участь у церемонії відкриття, це виробниче підприємство -- одне із 60, що збудовані у державі за останні три роки. П. Порошенко вважає, що таких темпів Україна досі не знала. І це -- попри війну, котра заважає рухатись вперед. Президент наголосив, що відродження економіки свідчить, зокрема, про довіру партнерів до України. "І це не просто довіра на словах, -- зазначив Петро Олексійович. -- Вони голосують за майбутнє України гривнею, євро, доларом, фунтом. Бо вони впевнені, що такий народ не перемогти". За його словами, обсяги іноземних інвестицій в нашу економіку цього року зросли вже на 500 мільйонів доларів, а торік становили 4 млрд.

 

Працівники мають європейську зарплату

 

Про те, що в Сумах на 12 липня заплановано відкриття нового заводу, "Голос України" раніше вже повідомляв. На підприємстві працевлаштують майже 300 сумчан, котрі отримуватимуть середню зарплату понад 12 тис. грн. Це майже удвічі більше від середньообласного показника. На сьогодні до роботи вже взялися 205 чоловік.

 

На заводі виготовлятимуть упаковку для дитячого харчування, а також для розфасовки кормів домашнім тваринам. Звідси, власне, і назва компанії -- "Гуала Пак Україна". Вона входить до конгломерату компаній "Гуала Пак Груп", котрий має 11 заводів у всьому світі та постачає продукцію до десятків держав. Слово "Пак" у багатьох мовах звучить майже однаково, і всі знають, що воно означає. 85 відсотків продукції, що виготовлятиметься в Сумах, відправлятимуть на експорт. Останнє втішає принаймні із двох причин. По-перше, експортний потенціал Сумщини і України зросте ще більше, а по-друге, ця обставина не дуже позначиться на кількості побутових відходів, що "осідають" у нашій державі: як відомо, на сьогодні це переважно саме упаковка.

 

Підприємство -- це друга черга виробництва пакувальних матеріалів у Сумах і, як запевнили інвестори, не остання. У будівництво заводу, який має площу 13,7 тисячі квадратних метрів, та придбання обладнання для нього вклали 16,8 млн. євро.

 

Вшанували інвесторів

 

Голова ради директорів конгломерату "Гуала Пак Груп" Мікеле Гуала ознайомив Петра Порошенка із потужностями заводу та зразками продукції, що там виготовляється. Удвох вони запустили виробничу лінію. Процедура мала символічну "зовнішність", бо упаковка для дитячого харчування, котра зійшла з конвеєра, мала назву "Диво". Петро Олексійович взяв один зі зразків собі напам'ять. Мабуть, це й справді диво, коли в умовах війни у прикордонній області, котра має найдовшу в Україні межу із державою-агресором, масштабний зарубіжний інвестор будує вже третє потужне виробництво. Причому -- ультрасучасне, де упродовж багатьох років не доведеться робити реконструкцію та здійснювати модернізацію. А саме на це зараз і скеровується в Україні чимало зусиль і коштів, хоч набагато перспективніше було б будувати з нуля і обов'язково по-сучасному.

 

Особисто для Президента символічним можна вважати й інший момент, який він не оминув увагою у своєму виступі перед кількома сотнями учасників церемонії відкриття. Подія сталася на день Святих Петра і Павла, і це додало їй певної пікантності. Згідно з однією із народних прикмет, якщо цього дня щиро і весело сміятися, матимеш щастя протягом усього життя. Відео церемонії відкриття заводу в Інтернеті вистачає, тож хтось колись матиме можливість перевірити, як насправді працюють народні повір'я.

 

Раніше "Голос України" також повідомляв, що Сумська міськрада ухвалила рішення нагородити почесною відзнакою "За заслуги перед містом" засновників компанії "Гуала Пак Груп". Таку відзнаку третього ступеня міський голова Сум Олександр Лисенко вручив італійському інвестору Мікеле Гуала, а першого ступеня -- передав його батькові Бернардо Гуала, котрий 12 липня не зміг прибути в Україну.

 

Почесну відзнаку Сумської обласної ради "За заслуги перед Сумщиною" одержав керівник ТОВ "Гуала Пак Україна" Володимир Заєць. Власне, саме завдяки йому багато років тому на Сумщину прийшли спочатку польські інвестиції, а згодом -- й італійські, бо довіра між державами починається із довіра між окремими людьми. Володимир Заєць сьогодні -- один з найавторитетніших і найшанованіших підприємців на Сумщині, котрий, до речі, ще ніколи нікуди не балотувався. А пройшов би будь-куди, бо лише на зміцнення матеріальної бази закладів охорони здоров'я області віддав кілька мільйонів гривень власних коштів. Досі жодне з видань -- і місцевих, і немісцевих -- не сказало про нього жодного нехорошого слова.

 

Володимир ЧЕРНОВ.

Фото надано автором.

 

Сумська область.

 

Голос України