Фіскальна дисципліна, створення робочих місць, спеціалізація країни на конкурентних перевагах, розвиток місцевого самоврядування — цими та іншими рецептами економічного зростання поділився прем’єр-міністр Румунії (2008—2012 роки) та мер міста Клуж-Напока Еміль Бок у рамках парламентського круглого столу «Регіональний розвиток та промислова політика: досвід Румунії», що відбувся під егідою Комітету з питань промислової політики та підприємництва за сприяння агенції «Спільні Зусилля» та Української асоціації Римського клубу.

Еміль Бок.

«За рівнем ВВП у реальному вимірі Україна практично у п’ять разів відстає від Європи. Цей критичний розрив пояснює і кардинальну різницю у рівні життя, медицини та освіти. В країні зі слабкою економікою не може бути сильної соціальної сфери. Тож слід негайно впроваджувати «Промисловий пакет реформ» та інші заходи, передбачені Антикризовим планом розвитку економіки», — зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва В. Галасюк. За словами заступника лідера РПЛ з економічної політики, найефективнішим підходом у такій ситуації є створення інструментів промислового і економічного розвитку у поєднанні із забезпеченням умов місцевого самоврядування. «Інвестиції приходять в конкретні міста, села — дуже багато залежить від місцевого самоврядування. Тож слід включати режим, який дозволить вивільнити потенціал нації. Разом з тим, це можливо, коли держава створює на центральному рівні відповідні «правила гри», адже навіть найталановитіший менеджер чи лідер місцевого самоврядування, не маючи інструментів залучення інвестицій та гарантування умов ведення бізнесу — буде беззбройним перед обличчям глобальної конкуренції за інвестиції, таланти і робочі місця», — пояснив народний депутат.
Доцільність такого підходу в румунському контексті підтвердив і Еміль Бок, прем’єрство якого було надзвичайно ефективним, хоч і припало на часи гострої економічної кризи Румунії. Як зазначив державний діяч, його команді довелося вдатися до жорстких заходів, спрямованих на збереження економічного зростання і збалансованості бюджету. Натомість, позитивним наслідком цього стало швидке економічне відновлення та фінансова стабілізація. В «гарні часи» слід не витрачати всі кошти, а зменшувати дефіцит держбюджету та формувати резерви розвитку для «важких часів», — порадив він.
За словами пана Бока, найкращий спосіб соціального захисту — створення робочих місць: «Зробіть усе можливе для мотивування створення робочих місць, адже працевлаштована людина — це найкраща соціальна гарантія». Одним же з найпотужніших чинників економічного успіху мер назвав визначення конкурентних переваг країни та спеціалізація на них. На його думку, Україна має величезний інноваційний потенціал — може бути лідером інновацій і цифрової економіки, що зменшить розрив з економіками інших розвинутих країн.
«Щоб розробити правильну стратегію та зробити країну сильніше — треба обов’язково починати з ідей локального рівня. Місцевий рівень дає потужний поштовх для розвитку», — наголосив пан Бок. «Прозорість, зрозумілість та менше бюрократизму в роботі з інвесторами. Оцифруйте всі документи для бізнесу, щоб підприємці не мали прямого контакту з державними службовцями — це знизить корупційні прояви», — резюмував він.
«Інвестиції локалізуються в конкретних містах — не в державах. Тож велика роль міських голів у створенні умов, щоб гроші йшли саме в те, а не інше місто. Світ — це мережа міст і міські голови конкурують за інвестиції, людей та технології. Завдання уряду та парламенту — створити системну модель, в якій кожний міський голова та міська влада знайде своє місце і стане двигуном, що виконуватиме свою роль у розвитку країни в цілому», — зазначив засновник «Школи мерів», голова правління Агенції «Спільні Зусилля» Руслан Рохов, наголошуючи, що саме на таких принципах базується діяльність очолюваних ним проектів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua