Цьогоріч кількість місць державного замовлення у вишах буде зменшено на 17,5%. Про це розповів на прес-конференції в МОН директор департаменту вищої освіти Олег Шаров. Навчатися за державний кошт, за прогнозами міністерства, зможуть орієнтовно 54 відсотки вчорашніх 11-класників.
Цифра «схудла», проте не критично. Відповідно до Закону «Про вищу освіту» загальний обсяг державного замовлення для підготовки фахівців ступенів молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямувань) мав би становити не менш як 51% від загальної кількості випускників загальноосвітніх навчальних закладів, які здобули повну середню освіту у поточному році.
За словами Олега Шарова, зменшення обсягів держзамовлення відбулося переважно за рахунок скасування набору на освітньо-кваліфікаційний рівень «молодших спеціаліст», а також через демографічні тенденції (цього року кількість випускників зменшилася на 4,3%). «Прощання з рівнем «спеціаліст» затяглося. Про необхідність цього говорили ще 10—15 років тому, однак лише ухвалений 2014-го Закон «Про вищу освіту» визначив: останній прийом на спеціаліста відбудеться у 2016 році», — відзначив Олег Шаров. За його словами, Україна відходить від радянської системи і переходить до європейської, яка передбачає такі рівні: бакалавр — магістр — доктор філософії.
Крім того, цього року було переглянуто галузеві пріоритети держзамовлення в бік додаткової підтримки природничих, технічних та аграрних спеціальностей, від яких залежить майбутнє нашої економіки. Зокрема, збільшено обсяги державного замовлення для бакалаврів за спеціальностями «фізика та астрономія», «прикладна фізика та наноматеріали», «математика», «атомна енергетика», «біотехнології та біоінженерія», «мікро- та наносистемна техніка». Майбутні юристи та економісти (на ці традиційно популярні серед абітурієнтів спеціальності у вишах спостерігається найвищий конкурс) матимуть ще менше шансів навчатися за державний кошт, ніж у 2016-му. Зменшено держзамовлення також на спеціальності «туризм» та «готельно-ресторанна справа».
Не залишили поза увагою школу: МОН передбачило 7405 місць державного замовлення для майбутніх вчителів-предметників (спеціальність «середня освіта»). Загалом для галузі «освіта» відведено 12 315 бюджетних місць.
Загальний обсяг державного замовлення на підготовку фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів у ВНЗ та наукових установах на цей рік становитиме 212 373 місця. Загалом держава у 2017 році профінансує підготовку 82 175 бакалаврів, 62 231 магістра та 57 175 молодших спеціалістів. В аспірантурі зможуть безплатно навчатися 4 422 аспіранти (проти 4409 у 2016-му), в докторантурі — 468 докторантів (проти 493 торік).
Як уточнив на прес-конференції Олег Шаров, переміщені з тимчасово непідконтрольних територій виші, а також розташовані у Донецькій та Луганській областях, матимуть фіксований обсяг державного замовлення. Решта ВНЗ зможе його дещо збільшити або зменшити — за підсумками вступної кампанії.
«Нещодавно введено в дію закон (№ 6116. — Авт.), який має гарантувати наявність тисячі квотних місць для вступників з тимчасово окупованих територій — з Автономної Республіки Крим і міста Севастополя — у вишах Одеської, Миколаївської, Херсонської і Запорізької областей, — уточнив на прес-конференції Олег Шаров. — За нашими розрахунками, у ВНЗ чотирьох регіонів буде передбачено 1816 квотних місць для мешканців тимчасово окупованих територій. В інших регіонах зерезервовано ще майже 800 квотних місць. Загальна кількість місць для тих, хто вступає за квотою-2 по Україні, — 2604. Вони охоплюють майже всі галузі знань і спеціальності, зокрема і ті, на які спостерігається традиційно високий конкурс. Попри опір так званої окупаційної адміністрації, ми розраховуємо залучити більше наших громадян до українських університетів».

Анна СМІЛЯНСЬКА.