Ранкове засідання
 13 липня


На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій поінформував народних депутатів про те, що о 17-й годині парламент за будь-яких обставин перейде до розгляду питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата від Опозиційного блоку Михайла Добкіна. Напередодні Регламентний комітет Верховної Ради визнав подання Генпрокурора щодо притягнення Михайла Добкіна до кримінальної відповідальності достатньо законним та вмотивованим, однак подання про затримання та арешт — недостатньо обґрунтованими і, як у попередніх випадках, спрямував усі три подання Голові Верховної Ради.
«Ми не маємо права на будь-який інший день перенести це питання», — наголосив А. Парубій. Він нагадав, що розгляд подання триватиме майже годину, тож у разі затримки розгляду попередніх питань він ініціюватиме продовження засідання парламенту до 21-ї години.
Верховна Рада 254 голосами затвердила постанову про календарний план проведення сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (№ 6631). За цією постановою пленарні засідання сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання мають розпочатися 5 вересня 2017 року, а завершитися сесія має 2 лютого 2018 року.

 

Володимир Литвин, Сергій Лабазюк. 


У календарному плані також враховано орієнтовний графік міжнародних парламентських заходів, зокрема, проведення чергової сесії Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ (кінець вересня), чергової сесії ПАРЄ (9—13 жовтня), ювілейної 50-ї Генеральної асамблеї ПАЧЕС, яка відбудеться в Україні (28—30 листопада), а також враховано строки розгляду Верховною Радою проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік.
Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував ухвалити постанову про продовження роботи шостої сесії до 5 вересня 2017 року в зв’язку з важливістю завдань, які стоять перед Верховною Радою. Передбачалося, що скликати пленарні засідання в разі необхідності буде голова парламенту. Для цього він має невідкладно, не пізніше як за три дні до дня проведення пленарного засідання, поінформувати народних депутатів про час і місце його проведення. Однак ця пропозиція підтримана не була, тож А. Парубій оголосив перерву для консультацій.

 

ДОВІДКОВО

Під час сьомої сесії Верховної Ради України 10 тижнів відводиться на проведення пленарних засідань, на роботу в комітетах, комісіях, фракціях і групах — сім тижнів; на роботу народних депутатів України з виборцями — п’ять тижнів; на проведення «Години запитань до уряду» у Верховній Раді України — 10 годин.


Після перерви представники фракцій «Самопоміч», «Батьківщина» та деякі позафракційні депутати заблокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи в останній день голосувань першочергово прийняти три рішення: про зняття недоторканності з Михайла Добкіна, обмеження депутатської недоторканності та утворення Антикорупційного суду. А. Парубій повідомив, що голови фракцій узгодили продовжити роботу до дев’ятої вечора, щоб встигнути розглянути і зміни до бюджету, і законопроекти про пенсійну реформу, і якщо буде подано — законопроект про медичну реформу.
Попри блокування трибуни та політичне протистояння у сесійній залі парламент перейшов до розгляду проекту закону про Конституційний Суд України у другому читанні (№ 6427-д), який є частиною судової реформи. До законопроекту надійшло понад 580 поправок. Однією з його новацій є норма, яка дозволяє всім громадянам України звертатися до Конституційного Суду із конституційною скаргою.
Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд поінформувала, що над доопрацюванням законопроекту працювала робоча група. Поправки народних депутатів стосувалися того, як покращити процедуру конкурсу відбору суддів, критеріїв, за якими добиратимуться судді КС, як вдосконалити роботу суду. «Але в останню ніч усі ці поправки були відхилені, — сказала О. Сироїд. — Метою цього процесу є не покращення роботи Конституційного Суду, а те, як зробити його більш залежним і ручним».
Олег Купрієнко (Радикальна партія) заявив, що із понад 580 депутатських поправок враховано лише трохи більше десяти.

Юрій Одарченко («Батьківщина») наголосив, що закон має забезпечити доступність людей до Конституційного Суду та обрання чесних і неупереджених суддів. Однак, на думку депутата, в законопроекті так прописано порядок проведення конкурсу, що це дасть можливість адміністрації Президента провести «своїх» суддів. Депутат запропонував, щоби конкурсна комісія була незалежною від глави держави. Однак така поправка теж не пройшла.
Багато зауважень депутатів стосувалися грошового забезпечення суддів КС та їх пенсій, які в законі пропонується назвати «довічним утриманням». Низка поправок стосувалася зменшення зарплати та пенсії суддям, щоб не обманювати українських громадян, котрим, натомість, встановили мінімальну зарплату в 3200 гривень та пропонують важку пенсійну реформу. Чимало поправок та виступів стосувалися процедури обрання та звільнення Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.
Законопроект також передбачає, що склад Конституційного Суду становить 18 суддів, та що Президент України, Верховна Рада України та з’їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду.
Згідно із законом КС є повноважним здійснювати конституційне провадження, якщо у його складі є щонайменше 12 суддів.
Закон визначає повноваження та гарантії діяльності судді Конституційного Суду, організаційну структуру суду, особливості провадження у справах щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів України (їх окремих положень) за конституційною скаргою, порядок виконання рішень і висновків Конституційного Суду тощо.

 

Депутати блокують трибуну.


Організаційна структура Конституційного Суду передбачає, що в його складі діють Велика палата, два сенати та шість колегій. Формами звернення до Конституційного Суду є конституційне подання, конституційне звернення, конституційна скарга.
Зрештою 245 голосами законопроект про Конституційний Суд України (№ 6427-д) було ухвалено в другому читанні та в цілому.
Верховна Рада знову не змогла визначитися із представником парламенту до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України.
Спочатку народні депутати провели рейтингове голосування. Серед чотирьох кандидатур — Марта Борщ, Сергій Гончаренко, Карлос Кастресана і Олександра Яновська — найбільше голосів набрала остання — 207. Однак за призначення   О. Яновської членом Комісії зовнішнього контролю з проведення аудиту ефективності діяльності НАБУ від Верховної Ради проголосували лише 216 депутатів. Відтак аудитора  НАБУ від парламенту знову не обрано.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час пленарного засідання повідомила, що учора був день народження політв’язня Олега Сенцова і звернулася до ЄС із закликом долучитися до боротьби за звільнення Олега Сенцова та всіх українських заручників.

«У нього є тільки одна провина перед Росією — те, що він українець і патріот, — сказала Геращенко. — Він не воював на чужій землі, він нікого й ніколи не вбивав. В окупованому Путіним Криму його чекає двоє малолітніх дітей, літня мама. За нього вже три роки бореться українська влада, дипломати, усі люди доброї волі, за нього бореться його сестра. І сьогодні, коли в Києві відкривається саміт Україна — ЄС, можу сказати, що це звернення від українського парламенту до наших європейських друзів і партнерів, з вимогою так само виконувати зобов’язання перед Україною і вимагати від Путіна негайного звільнення Олега Сенцова, а також всіх його колег, яких Путін утримує у в’язницях».
Парламентарій закликала європейських партнерів підтримати боротьбу за українських заручників та дотримання прав людини.
Учора під Верховною Радою відбулися сутички між мітингувальниками та поліцією. Активісти, що вимагали взагалі скасувати недоторканність народних депутатів, заблокували всі шість входів і виходів з парламенту. Також вони вимагали ухвалення нового закону про вибори, проведення дострокових парламентських виборів. Під час цих подій було скоєно напад на народного депутата від Блоку Петра Порошенка Олега Барну — мітингувальники намагалися завадити йому потрапити до сесійної зали.


Депутати вітали з днем народження Андрія Гальченка, Петра Сабашука, Юрія Соловея, Петра Юрчишина, Антона Яценка.

КОМЕНТАРІ

Олег БАРНА, Блок Петра Порошенка:
— Опозиція хоче дестабілізувати ситуацію в країні та домогтися дострокових парламентських виборів. До чого котиться Україна під впливом популізму і брехні? Замість того, щоб приймати рішення у Верховній Раді про Конституційний Суд, пенсійну і освітню реформи, вони зробили перерву на годину не для робочої наради, а для того, щоб розігрівати натовп. Потім пішли блокувати трибуну. Це нагадує події річної давності. Йде дестабілізація ситуації в Україні, щоб показати недієздатність парламенту та піти на перевибори. Це сценарій, який написаний в Москві.
Леонід ЄМЕЦЬ, «Народний фронт»:
— Парламент має працювати навіть влітку, оскільки в комітетах накопичилася низка надважливих законів. Маємо продовжити роботу парламенту і на наступні тижні, бо цими питаннями в нас не обмежуються потреби нашої держави. У нас закон про вибори має бути прийнятий — про відкриті виборчі списки. У нас ЦВК не сформовано, не призначено ряд контролюючих органів. Завдання депутатів — працювати!
Єгор СОБОЛЄВ, голова антикорупційного комітету Верховної Ради («Самопоміч»):
— Вони хочуть приборкати Антикорупційне бюро — призначити залежного аудитора, щоб потім звільнити директора Артема Ситника. І ухвалити закон, який поставить у ще більшу залежність Конституційний Суд. Це й так уже дуже підконтрольна корупціонерам установа, а вони ж хочуть зробити цей контроль ще більшим. Ми проти, тому вдалися до такого кроку, як блокування трибуни, щоб привернути увагу суспільства.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua