Учора в Києві завершився дводенний дев’ятнадцятий саміт Україна—ЄС під головуванням Президента України Петра Порошенка. Делегацію ЄС представляли Президент Європейської Ради Дональд Туск та Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер. Глава держави назвав зустріч «саміт безвізу та асоціації», адже цього тижня Україна відзначила місяць від початку запровадження безвізового режиму з ЄС для наших громадян та остаточну ратифікацію Угоди про асоціацію. Саме із документом Угоди і прибули європейські лідери до нашої столиці. Його урочисто передали П. Порошенку під час спільної прес-конференції за результатами саміту. Д. Туск при цьому наголосив, що основна важливість Угоди полягає у визнанні європейських прагнень нашої держави.

 

На знімку: Президент Європейської Ради Дональд Туск, Президент України Петро Порошенко, Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

Президент Європейської Ради Дональд Туск під час пленарного засідання саміту Україна-ЄС, яке відбулося учора в Києві, зауважив, що Київ та Брюссель пройшли лише половину шляху. «Я переконаний — якщо ви й надалі будете такими рішучими, хоробрими та послідовними, якими ви були тоді, на Майдані Незалежності, якими ви є під час битви за цілісність і гідність України, якщо ви зможете витримати тягар реформ та не здатися, тоді ви втілите свої мрії та досягнете своїх цілей», — наголосив він. «Сьогодні ми ясно бачимо, що зовнішньому ворогу вас не здолати. Ви занадто сильні. Але ви можете зазнати поразки від самих себе. Саме тому ви маєте будь-що тримати свою єдність і уникати внутрішніх конфліктів», — зауважив Д. Туск і зазначив, що подолати виклики нинішніх часів можна тільки об’єднавшись, адже «немає нічого гіршого за розпад спільноти через сучасні загрози». «Ваше найважливіше завдання сьогодні — побудова сучасної держави, яка піклується про своїх громадян, опирається корупції і шанує найвищі стандарти суспільного життя. Якщо ви зможете скласти цей іспит — ніхто і ніщо вас не переможе», — сказав він.
У свою чергу Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, зазначив, що Євросоюз зробив те, що обіцяв — безвізовий режим, імплементація Угоди про Асоціацію, фінансова допомога. «Ваша країна зробила величезний прогрес за останні роки, зважаючи на якість реформ, які були здійснені в Україні», — підкреслив він, зазначивши, що залишається великий обсяг робіт, який необхідно зробити українцям на шляху перетворень, особливо у сфері боротьби з корупцією. Із цього приводу Ж.-К. Юнкер повідомив, що ЄС погоджується на створення антикорупційної палати в Україні замість створення окремого суду. «Я справді задоволений з того прогресу, який ми зробили разом.... Хай українці їздять Європою, хай вони закохуються у Європу. Так як це і має бути», — зазначив Жан-Клод Юнкер.
Експерти напередодні дискутували на тему подальших цілей України і ЄС у співпраці після запровадження безвізу та імплементації Угоди про асоціацію. І, звісно, чекали на відповіді під час саміту. Серед стратегічних завдань П. Порошенко назвав, зокрема, продовження завоювання і виходу на ринки ЄС українського бізнесу, прихід великих інвестицій і новітніх технологій в Україну. Він підкреслив важливість забезпечення ривка в розвитку міжлюдських контактів та запропонував скасувати тарифи на роумінг і міжнародний телефонний зв’язок. Президент також наголосив на важливості того, щоб молоді відкрилися нові перспективи у навчанні та працевлаштуванні через посилення міжуніверситетської співпраці, доступу молоді до фондів Європейського Союзу на навчання. Глава держави виступає за активне продовження внутрішніх реформ задля зміцнення енергетичної незалежності нашої країни.
Окрім того, Президент висловив сподівання на подальше посилення провідної ролі ЄС у процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі та підтримку міжнародних ініціатив України з деокупації Криму. Він наголосив на тому, що в нормандському форматі, який сьогодні є важливим інструментом для забезпечення деескалації конфлікту і виведення російських військ з території України, є Франція та Німеччина, які представляють не лише свої держави, а й весь Євросоюз.
«Маю надію, що колись ми проведемо наступні саміти Україна-ЄС — дозвольте мені висловити це припущення — в Донецьку і в Ялті. Я би все можливе для цього зробив», — наголосив Петро Порошенко. Він подякував за те, що всі ці роки Європейський Союз дуже яскраво демонстрував єдність та солідарність з Україною: «Свідченням цієї підтримки є продовження економічних санкцій ЄС проти РФ до січня 2018 року та кримського пакета санкцій до червня 2018 року. І чітке наголошення, що санкції будуть збережені до повної імплементації Мінських угод».
За словами Президента, дев’ятнадцятий саміт Україна-ЄС відкриває нову сторінку спільної історії успіху. «Розраховую, що наша зустріч дасть чіткий сигнал і українському народу, і громадянам ЄС, і всьому світові про нашу єдність та солідарність, спільну віру в силу наших цінностей», — сказав він.

 

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, Президент  Європейської Ради Дональд Туск (зліва направо).

 

Президент України Петро Порошенко, глава адміністрації Президента України Ігор Райнін, міністр закордонних справ України Павло Клімкін (справа наліво).

Фото Михайла МАРКІВА
(прес-служба Президента України).

 

ДО РЕЧІ

На запитання про підсумкову заяву саміту Україна-ЄС Дональд Туск нагадав про те, що теза про європейський вибір України міститься в преамбулі Угоді про асоціацію. «Я лише повторю те, що сказав про найважливішу частину найважливішого документа, Угоди про асоціацію. І це не слоган. В ній записане, що Європейський Союз визнає європейські прагнення України і вітає її європейський вибір», — заявив Туск. Він також додав, що підтримує це положення, але наголосив, що цю заяву робить від свого імені, а не від імені ЄС.