З упертістю, гідною кращого застосування, російські високопосадовці продовжують наполегливо відвідувати Крим. Уже вдруге за останні дев’ять місяців український півострів, який оголошений офіційно й визнається в усьому світі як окупована територія, відвідує Володимир Путін.

 

 

Під час свого першого візиту, наприкінці осені минулого року, російський президент проводив нараду щодо розвитку транспортної інфраструктури, зокрема будівництва мосту через Керченську протоку, який зводиться, незважаючи на порушення норм міжнародного права та протести з боку української влади.
Під час останнього приїзду Путін побував у таборі «Артек», який також разом з іншою інфраструктурою було прихватизовано у березні 2014 року.
Цікаво, що офіційно Путін приїхав на відкриття зміни, присвяченої Саманті Сміт — американці, яка в роки «холодної війни» між СРСР і США написала лист генеральному секретарю КПРС і колишньому керівнику лиховісного КДБ Юрію Андропову. Той її запросив відвідати «Артек», що вона і її батьки й зробили влітку 1983 року. У таборі відкрито алею на честь Саманти Сміт, у музеї експонуються її знімки, газетні публікації.

Зрозуміло, що в результаті міжнародної ізоляції російський президент хоче продемонструвати з одного боку певну миротворчу складову свого приїзду, а з другого — показати свою причетність і спадкоємність із колишнім своїм начальником по КДБ Андроповим.
Російські засоби масової інформації широко висвітлювали цей приїзд і навіть згадали, що в таборі відпочивають діти із США та навіть Японії. Але, як з’ясувалося, — це діти від змішаних шлюбів, їхні родини живуть у Москві, а зовсім не в Нью-Йорку чи Токіо.
Дитячий центр «Артек» — це десять таборів, у яких відпочиває від 4 до 6 тисяч осіб одночасно. Табір був створений в 1925 році і з розпадом Радянського Союзу в 1991-му хронічно недофінансовувався. В 1999—2000 роках уряд України виділив необхідні кошти для будівництва школи, нових корпусів, для «артеківців» почали шити форму.

І туди реально приїжджали діти з далекого зарубіжжя, зокрема й з країн Європи, Азії, Африки, Америки.
Нині ситуація різко змінилася. В «Артек» приїжджають жителі Росії та псевдоіноземці. Росія, як і раніше, не хоче обговорювати статус і повернення Кримського півострова, так само як і виплачувати потім компенсацію. Український МЗС виступив з нотою протесту з приводу візиту Путіна до Криму.
«Українська сторона вважає згаданий візит та інші поїздки російських чиновників у тимчасово окуповану Автономну Республіку Крим і Севастополь грубим порушенням державного суверенітету і територіальної цілісності України», — ідеться в повідомленні, яке поширила прес-служба МЗС України. Але незважаючи на це, Росія продовжує ігнорувати будь-які спроби нагадати їй про те, що колись захоплене треба буде повернути власнику. Крим, чий статус, мабуть, зрозумілий будь-якій розсудливій людині, продовжує топтати чобіт загарбника.

Крим.
Фото автора.