Україна зберігає місце в першій десятці найбільших світових виробників сталі: торік вітчизняна металургійна галузь виробила 24,2 мільйона тонн сталі — на 1,2 мільйона тонн більше, ніж у попередньому році. Загалом у червні цього року в роботі перебували 17 із 28 діючих доменних печей, 8 із 9 мартенівських печей, 11 із 21 конвертера та 7 електропечей із 15. Ще 7 доменних печей — на тривалій консервації.

Металургійний комбінат «Азовсталь», Маріуполь.

Фото Євгена СОСНОВСЬКОГО.

У 2017-му найбільшим негативним фактором, який впливає на стан галузі, залишається війна на сході. У березні підприємства, розташовані на окупованій території Донбасу, перейшли під контроль проросійської влади «ДНР» і «ЛНР». Ситуацію ускладнює той факт, що по той бік лінії розмежування залишилися сучасні модернізовані підприємства — зокрема, Алчевський та Єнакіївський металургійні комбінати. А розташований на підконтрольній українській владі території Авдіївський коксохімічний завод працює в умовах, наближених до бойових.
Попри труднощі, галузь залишається одним із найбільших роботодавців: середня заробітна плата працівників підприємств чорної металургії у травні становила 9027 гривень. З надією і великими сподіваннями українські металурги говорять про мир. Адже це — робота, розвиток і перспектива. За оцінками фахівців, зношений металофонд в економіці країни оцінюється в обсязі 390 мільйонів тонн. Очікується, що бум житлового і промислового будівництва, модернізація інфраструктури — доріг, залізничних колій, трубопроводів — різко збільшать внутрішній попит на металопродукцію. Тоді як нині значну її частину відправляють на експорт, переважно у вигляді напівфабрикатів.

За даними Профспілки металургів і гірників України, фактичне інвестування бізнесу в технічне переоснащення і модернізацію становить 25 доларів на тонну виплавленої сталі. Тоді як потреби підприємств і світова практика дають цифру у 150 доларів на тонну виробленої сталі. Серед найбільших проектів переоснащення, які нині реалізуються, — на комбінатах «АрселорМіттал Кривий Ріг» та Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча. Серед пріоритетів сьогодення — екологічні програми. Зокрема, протягом наступних п’яти років «Група Метінвест» обіцяє вкласти в екологічні проекти в Маріуполі майже 318 млн. доларів. На металургійному комбінаті «Азовсталь» доменна піч № 4 (на знімку) є найсучаснішою в країні: обладнання вловлює 99 відсотків викидів, що повністю відповідає європейським екологічним вимогам. Мирне небо і чисте повітря — таким бачать майбутнє і мешканці регіонів, де розташовані металургійні підприємства, і всі громадяни країни.

Ліна КУЩ.
Фото Марії АСТАХОВОЇ.