Учора Франція відзначала головне національне свято країни — День взяття Бастилії.

На знімку: Е. Макрон та Д. Трамп під час святкування Дня взяття Бастилії.

Фото зі сторінки у Твіттері Д. ТРАМПА.

Основні дійства проходили в Парижі. Зокрема, на Єлисейських полях відбувся військовий парад, в якому взяли участь 3700 військових і понад 200 одиниць техніки. Та особливістю цьогорічного свята стало те, що поруч із французькими військовими крокували майже 200 американських солдатів — вони очолювали парад з нагоди 100-річчя від часу вступу США в Першу світову війну.
На запрошення президента Франції Еммануеля Макрона гостями параду стали і президент США Дональд Трамп з дружиною Меланією.
Обов’язкове завершення святкування — грандіозний феєрверк біля Ейфелевої вежі та на Марсовому полі.
Президент України Петро Порошенко також привітав французького колегу з національним святом, написавши у Фейсбуку: «Щиро вітаю Emmanuel Macron, Францію і французький народ з національним святом — Днем взяття Бастилії».
Святкування було частково затьмарене спогадами річної давнини. Адже саме цього дня 2016-го в Ніцці стався жорстокий теракт — вантажівка на повній швидкості врізалася у натовп, забравши життя 86 людей.
Нагадаємо, 14 липня 1789 року вважається початком Великої французької революції, коли була взята знаменита фортеця Бастилія, котра використовувалася королівською владою, зокрема, і як в’язниця для політичних в’язнів.