Чотири роки тюремного ув’язнення присудили екс-міністру фінансів Греції соціалісту Янносу Папантоніу і його дружині Ставрулі Кураку за те, що подали недостовірну декларацію про доходи в 2010 році. Екс-міністр приховав, що в одному зі швейцарських банків на рахунку його дружини є 1,311 млн. євро.
Подружжя подало апеляцію, але в середу Апеляційний суд в Афінах залишив чинним попередній вирок. Щоправда, виніс таке рішення: Папантоніу і Кураку мають можливість викупити своє тюремне ув’язнення. Тариф — 10 євро за кожен день чотирирічного строку.
Банківський рахунок у розмірі 1,311 млн. євро у Швейцарії був згаданий у так званому «списку Лагард», який одержала влада Греції у 2010 році й у такий спосіб викрила екс-міністра в обмані й приховуванні доходів. У своїх свідченнях у суді колишній керівник відділу фінансових злочинів (SDOE) Стіліанос Пападакіс відзначив, що рух грошових коштів подружжя у період між 2000 і 2010 роками стосовно депозитів у Швейцарії доводить: вони умисно приховували активи від влади.
Слід нагадати, що, згідно з грецьким законодавством, більшість чиновників, включаючи всіх членів Кабінету та депутатів парламенту, зобов’язані подавати щорічну декларацію про наявність коштів і активів, а також про нерухомість, яка належить їм. Приховування цих відомостей карається у кримінальному порядку.

Ярослав СЕРГІЄНКО.