В історії села Малин, що у Млинівському районі на Рівненщині, за всю його більш як півтисячолітню бутність найпечальнішою виявилася дата 13 липня 1943 року. Саме тоді фашисти зігнали у церкву та хліви понад 800 мирних чехів та українців (серед них було 123 дитини) і спалили живцем.

На знімку: в одному строю перед пам’яттю українці та чехи.

Відтоді до Малина щороку у ці дні сходяться люди, щоб віддати світлу шану пам’яті мучеників, представників двох народів — українського та чеського, які дружно проживали на волинській землі.
Цьогоріч на місці вічного спочинку убієнних також відбулися панахида та мітинг-реквієм. Традиційно на цю поминальну церемонію прибула делегація з Чехії, до якої увійшли нащадки тих родин, які колись проживали в Малині і яких своїм чорним крилом зачепила війна.
У поминальних заходах, окрім місцевих мешканців, представників влади та громадськості, взяли участь члени чеського товариства «Стромовка» з міста Дубно. Прибув до Малина, щоб пом’янути загиблих, також генеральний консул Чеської Республіки у місті Львові Павел Пешек... В унісон світлій пам’яті саме під час панахиди, яку провели священики УПЦ КП на чолі з благочинним Млинівського району о. Володимиром Левандовським, над Малином просльозилося небо.

Фото надано автором.