У редакцію зателефонував наш постійний читач — 91-річний Володимир Петрович Полунєєв, який понад півстоліття свого життя віддав медицині. Розповів чоловік аж надто сумну історію про те, що 31 травня у Києві, по вулиці Предславинській, 26-а, було відключено від електромережі дев’ятиповерховий 72-квартирний будинок на два під’їзди, у якому, власне, і мешкає наш додзвонювач.

Бюрократична машина скрипить, але працює... вхолосту

— Простіше перелічити, куди ми не зверталися, — скаржиться Володимир Петрович. — Всюди відповідь одна, мовляв, надійшла команда від керівництва ПАТ «Київенерго» відключити за борги. Диспетчерська Печерського районного відділення ПАТ, Печерська районна державна адміністрація, міністерство ЖКГ, приймальна КМДА... всюди твердять одне й те саме: мовляв, це парафія енергетиків, а ми на них впливу не маємо... Тобто закони України діють лише там, куди не сягає свавілля ПАТ «Київенерго», видуреного свого часу у громади Києва спритними ділками!
Додзвонилися наші скаржники і до приймальні заступника міського голови Петра Пантелєєва. Секретарка пообіцяла доповісти й розібратися, та так і забула, а наші прохачі заходилися телефонувати на «гарячу лінію» Київміськдержадміністрації. А ще Володимир Петрович не поскупився і заплатив 170 гривень своєї пенсії, щоб відбити спішну телеграму-блискавку на ім’я Прем’єр-міністра України В. Гройсмана. Так, мовляв, і так, Володимире Борисовичу, допоможіть, бо ніхто не може впоратися із самоправством, єдина надія на вас!..
Бюрократична машина заскрипіла, але спрацювала миттєво: ще не стихли кроки поштаря, який прийняв телеграму, як у двері вже стукав інший, із відповіддю — лаконічною і багатообіцяючою, мовляв, ваше занепокоєння поділяємо, а листа переадресовуємо... до Київської міської державної адміністрації. На цьому коло замкнулося. Щоправда, світло дали, але, щоб не розслаблялися, лише одну фазу. Хто не розуміється на електриці, пояснимо: лампочки в туалетах, на кухнях та у під’їздах ще блимають, а от ліфти не працюють.
Розбиратися й досліджувати юридичні причини й тонкощі, що спонукали монополіста, яким є «Київенерго», відімкнути цілий будинок від енергопостачання, то справа фахівців з уповноважених інстанцій. Зосередимося на іншому.

Чия вина — ще треба розібратися

Так, справді, борг є. З цим погоджується і голова правління нещодавно створеного ОСББ «Предславинська, 26-а» Олександр Шушвал. Про причини його виникнення теж знають і в ПАТ «Київенерго», так само, утім, як знають, що ОСББ намагається його ліквідувати: ще у квітні уклали договір про реструктуризацію заборгованості. А перед тим розпочали  укладати прямі договори, щоб кожен мешканець будинку напряму розраховувався за спожиту електроенергію, зменшивши так платіжне навантаження на ОСББ.
Як пояснює голова, заборгованість виникла через відсутність поквартирного обліку споживання електроенергії: лічильники мешканців ніде не обліковуються. У ПАТ «Київенерго» зареєстровані лише загальнобудинкові прилади обліку. Мешканці розраховуються з ОСББ за тарифом для населення 0,9 грн./кВт, а ОСББ платить «Київенерго» за загальним, який майже вдвічі вищий — 1,68 грн./кВт. От і утворилася різниця.
— За такого алгоритму розрахунків, — каже Олександр Шушвал, — нам надто важко виконувати свої фінансові зобов’язання. Та ми жодним чином не ухиляємося від платежів і намагаємося ліквідувати заборгованість, хоч і маємо тепер «урізане» електропостачання і відключені ліфти, що обмежує життєдіяльність інвалідів і пенсіонерів—ветеранів війни, які мешкають у будинку. А це понад третина мешканців.

Підведемо риску

Подумалося, що все одно електроенергію рано чи пізно дадуть! Не покинуть цілий будинок напризволяще. Непокоїть інше: а коли раптом щось непоправне станеться? Хто відповідатиме? ПАТ «Київенерго»? Рай- чи Київміськдержадміністрація? Вони наввипередки відхрещуватимуться: я не я і провина не моя...
Тому пропонуємо інший варіант. Очевидний і зрозумілий для кожного адекватно мислячого — не за чиновничими мірками — чоловіка. Попередити керівництво ОСББ, що вони порушують умови договору... запропонувати сплатити борг до такого-то числа... або реструктуризувати суму боргу. Але це вже зроблено! Залишається лиш підметушитися та укласти договори із мешканцями будинку, щоб кожен розраховувався за себе напряму і за існуючими й законними тарифами.
До речі, читайте «Правила користування електричною енергією для населення» — дуже там усе дохідливо написано. Навіть про те, за яких умов можна відключати житловий будинок від електропостачання. А якщо там мало інформації для роздумів, є ще Закон України «Про електроенергетику»!
Зазначимо, що отримати якісь пояснення від ПАТ «Київенерго» просто неможливо. Диспетчер направляє до прес-центру, а прес-центр не відповідає на дзвінки.

Віктор БОНДАР.
Мал. Миколи КАПУСТИ.

Поки матеріал готувався до друку

Стараннями голови ОСББ «Предславинська, 26-а» таки вдалося відновити статус-кво. Напругу увімкнули. Всі три фази. Ліфти працюють. Задоволені жителі багатоповерхівки з вдячністю вихваляють розторопність керівника ОСББ і недобрим словом згадують Київенерго. Хотілося б порадіти разом із мешканцями, але не до того: намагаємося вгадати, де цього разу свавільний монополіст проявить свій незговірливий характер. Хто наступний у черзі на відключення?