Першу річницю очищення міста від комуністичної назви відсвяткували в Кропивницькому. На Театральній площі біля обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Марка Лукича Кропивницького, під назвою «Кропивницький об’єднує» та синьо-жовтим прапором, під урочисті звуки Гімну України зібралися 14 липня понад тисяча жителів міста на Інгулі, щоб засвідчити свою підтримку історично важливому кроку, зробленому Верховною Радою України цього числа рік тому.

На знімку: волонтери ГО «Спільна дія» Ганна Коломієць, Геннадій Солдецький і Оксана Якуніна з високою нагородою Верховної Ради України. На фоні пам’ятника Марку КРОПИВНИЦЬКОМУ.

Фото Першої електронної газети.

Урочистості з відзначення річниці перейменування міста розпочалися з шикування колони кропивничан, які поклали квіти до пам’ятника загиблим спецпризначенцям та вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя за суверенітет і цілісність Української держави. Біля пам’ятника в парку «Ковалівський» учасники акції запалили лампадки та вшанували героїв хвилиною мовчання.
Містян привітав Єпископ Голованівський і Кропивницький Марк. «Кропивницький мав і золоті, і трагічні сторінки літопису. Від нас залежить майбутнє міста. Ми не шукаємо золотих сторінок минулого, а творимо їх зараз», — зазначив владика.
Рядки з біографії людини, іменем якої назване місто, а також те — ким є Марко Кропивницький, який об’єднав цілу плеяду українських акторів у колектив «театр Корифеїв», який є символом вірності українській нації, символом таланту актора, співака, менеджера, нагадав присутнім громадський активіст, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко.
Учасники святкування переглянули відеоролик про те, як проходила процедура перейменування міста з фрагментом голосування за українську назву в Верховній Раді України.
Церемонію нагородження відзнаками Верховної Ради України розпочав народний депутат України Олександр Горбунов.
Грамотами Верховної Ради України нагороджені: Громадська організація «Об’єднання ветеранів АТО та військовослужбовців третього окремого полку спецпризначення «Редут», Громадська організація «Спільна дія»; Кіровоградська обласна організація всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка; Кіровоградська міська організація захисників Вітчизни «Бойове братство»; Кіровоградське крайове козацьке товариство Буго-Гардівської паланки Українського козацтва; доцент кафедри української мови ЦДПУ ім. В. Винниченка Ольга Кирилюк; старший викладач кафедри теорії і методики середньої освіти Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. В. Сухомлинського Юрій Митрофаненко; громадський діяч Ігор Козуб; волонтер Тетяна Бородіна.
Від імені Кіровоградської обласної ради подяки активістам, причетним до перейменування міста, вручив голова ради Олександр Чорноіваненко.
З перших уст. «Варто сказати, що досягнути цього результату вдалося завдяки об’єднанню позицій громадського сектору, волонтерських організацій, активістів, військових, інтелігенції, які були активними учасниками процесу і повели за собою інших. У тій інформаційній війні, коли нам нав’язували імперську назву, найголовніше було — обстояти український маркер. Ми змогли домовитися, об’єднатися і відкинути свої власні вподобання на користь єдиної української назви. Змогли винести тему перейменування на всеукраїнський рівень, де знайшли однодумців. Адже перейменування одного з двох обласних центрів, які потрапили під закон про декомунізацію, — це виклик для всієї України. До нас приєдналися громадські діячі, блогери, науковці, експерти з усієї України. Ми отримали підтримку на національному рівні: визначальною у процесі перейменування стала державницька позиція народних депутатів, позиція Голови Верховної Ради України Андрія Парубія. А вирішальним, безумовно, було рішення народних обранців».

Ірина МАЛИК, голова ГО «Спільна дія».

У рамках святкування розгорнула свої експозиції мобільна фотозона, яку місяць тому започаткувала для популяризації назви міста кропивничанка Ірина Ткаченко. Місцеві юні таланти представили виставку малюнків. Не залишився поза увагою містян і традиційний для міських свят ярмарок із креативними виробами народних умільців.

Петро МЕЛЬНИК.

Кропивницький.

 

ФАКТ

Ініціаторами Постанови про приведення назви міста Кіровоград Кіровоградської області у відповідність із вимогами Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» стали народні депутати Олександр Горбунов, Станіслав Березкін, Дмитро Лінько, Ольга Червакова, Іван Крулько та Альона Шкрум.
14 липня 2016 року депутати Верховної Ради України проголосували за перейменування Кіровограда на Кропивницький 230 голосами.
Того ж дня Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав постанову.