Учора в Мінську від самого ранку почалося планове засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Обговорення раніше анонсованих головних тем переговорів — звільнення заручників, припинення вогню і встановлення зон на лінії розмежування, звідки сторони мають відвести свою військову техніку — ще напередодні було на межі зриву через заяву ватажка «ДНР» про створення 
Малоросії.

 

Нагадаємо, у вівторок Олександр Захарченко виступив «з папірця» з пропозицією створити на перехідний період до трьох років нову державу Малоросію як правонаступницю України — з позаблоковим статусом, курсом на відновлення зв’язків із РФ і приєднання до Союзної держави Росії та Білорусії.


На думку представника України в ТКГ Євгена Марчука, анонс Малоросії у принципі блокує переговорний процес. «Яким би не був порядок денний, ми почнемо обговорення з цієї заяви Захарченка. Це означає, що немає про що далі говорити. Ми подивимося, чи дезавуює Росія якось цю заяву. Гадаю, що ні. Найімовірніше, це скоординовано», — зазначив Марчук. Він вважає, що у такий спосіб Росія намагається не просто відволікти увагу від обговорення важливих проблем, а взагалі заблокувати мінський формат.


Своєю чергою голова ОБСЄ Себастьян Курц закликав проросійських бойовиків «ДНР» не ставити під загрозу виконання Мінських угод. «Занепокоєний подіями в Україні — «оголошенням» про Малоросію», — написав він у Твіттері.


Українська сторона має акцентувати увагу на звільненні заручників і припиненні вогню на Донбасі, а не гаяти час на заяву терориста Захарченка, вважає екс-представник України в ТКГ Роман Безсмертний. Він застеріг своїх колег від «емоційної рефлексії» замість реалізації протоколу. І додав, що такі заяви терористів не мають значення.


Ольга Айвазовська, яка представляє Україну в гуманітарній підгрупі ТКГ, сказала, що наша сторона наполягатиме на проведенні обміну полоненими найближчим часом. «Затягування, навіть усі нинішні дискусії, найімовірніше, свідчать про спробу заговорити цю тему якимись політичними речами замість того, щоб звільняти заручників тоді, коли вже немає жодних передумов для їх незвільнення», — вважає експерт.


Коли верстався номер, ще не було оприлюднено результатів зустрічі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Подробиці читайте в наступному номері нашої газети.