За інформацією прес-центру штабу АТО, оперативна ситуація в районі лінії зіткнення залишається неспокійною. За добу (дані на ранок 19.07) проросійські бандформування 23 рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ. Здебільшого всі обстріли припадають на вечірню й нічну пору. Силам АТО довелося 14 разів відкривати вогонь у відповідь, використовуючи переважно стрілецьку зброю й великокаліберні кулемети.
Найгарячіше було на донецькому напрямку. По наших захисниках у районі Авдіївки бойовики гатили з боку Ясинуватої та Яковлівки з мінометів калібру 120 мм і 82 мм, гранатометів, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї. А опорні пункти в Красногорівці терористи двічі обстрілювали з танків. Крім того, бандити двічі обстріляли житлові квартали Авдіївки. Внаслідок вибуху міни калібру 82 мм двоє цивільних дістали поранення.
На луганському напрямку під ворожим вогнем зі стрілецької зброї опинилися українські позиції в районі селищ Донець і Станиця Луганська.
За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, у підрозділах російських окупаційних військ різко збільшилася кількість фактів дезертирства. Це спричинено невдоволенням найманців умовами проходження «служби» та її оплатою. Отож, за даними нашої розвідки, лише за добу зі збройних формувань «ЛНР» втекли 12 «військовослужбовців». З метою недопущення проникнення дезертирів на територію РФ російська прикордонна служба посилила пропускний режим на неконтрольованій ділянці українського кордону.