Позачергове засідання 20 лютого

О 15-й годині у сесійній залі Верховної Ради України зібралися близько 200 народних депутатів із опозиційних фракцій, декілька із фракції Партії регіонів та позафракційні, однак їх було ще не вдосталь для ухвалення рішень. Будівля парламенту перебувала в щільному оточенні силовиків. Два кордони спецпризначенців, міліція та парламентська охорона спочатку не хотіли пропускати журналістів, і опозиційні депутати почали проводити пресу через п’ятий під’їзд. Однак згодом відчинили перший під’їзд, через який зазвичай проходять представники ЗМІ.

Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко під стінами парламенту звернувся до силовиків. «Хлопці, те, що зараз відбувається, це кровопролиття — це провокація влади проти свого народу. Влада намагається розірвати країну. Брат не повинен йти на брата. Ми робимо все, щоби зупинити це кровопролиття і вийти з цієї кризи. Саме тому ми зараз йдемо до Верховної Ради», — сказав Віталій Кличко.

«Прорвалися в приміщення Верховної Ради. В залі під куполом вже майже 200 депутатів з різних фракцій, — написав на своїй сторінці у Фейсбуці позафракційний депутат Сергій Міщенко. — Частина Партії регіонів, зокрема Смітюх, Сігал, Ващук та інші. Хто буде вести засідання, поки що невідомо. Швидше за все, це буде заступник глави парламенту Кошулинський. На жаль, таке засідання потрібно було провести у вівторок до того, як почали масово гинути люди. Кожен з політиків відповідальний за те, що відбулося і відбувається в країні. Якщо зараз не будуть прийняті відповідні рішення, то така Рада не має права на існування. Молюся з надією, що вдасться загасити полум’я громадянської війни. З Богом!» — написав депутат. Згодом депутат написав, що Голова Верховної Ради Володимир Рибак та його перший заступник Ігор Калєтнік не прийшли і вестиме засідання заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що депутати сидітимуть у сесійній залі, доки їх не збереться як мінімум 226. Трансляція засідання парламенту не велася, мікрофони були вимкнені. Депутати реєструвалися підписами. О 15.40 позафракційний депутат Олег Ляшко повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що у Верховній Раді зареєструвалося 237 обранців. «Рішення, які плануємо прийняти: 1. Засудження використання сили. 2. Виведення військ з Києва. 3. Заборона проведення так званої антитерористичної операції. Також намагатимемося змінити керівництво Ради, прийняти Конституційний акт, сформувати новий уряд. Такі плани. Як вийде — побачимо. Робота триватиме до ночі, за моїми оцінками. Можу гарантувати одне: поки Рада працюватиме — наступу ментів не буде», — написав О. Ляшко.

О 16-й годині заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський оголосив, що в сесійній залі зареєструвалося 212 народних депутатів. Були присутні народні депутати від фракцій «Батьківщина», «УДАР», «Свобода», група позафракційних депутатів, а також близько 10 депутатів із Партії регіонів. Система голосування «Рада» не була увімкнена, тож депутати мали намір приймати рішення шляхом голосування руками. У зв’язку з тим, що в залі зареєструвалося депутатів менше, ніж необхідно для кворуму (мінімум 226), Р. Кошулинський оголосив перерву на годину, щоб встигли доїхати відсутні депутати.

У фракції КПУ заявили, що депутати-комуністи візьмуть участь у засіданні Верховної Ради в разі, якщо воно буде офіційно скликано. «Мої колеги по фракції перебувають недалеко від Верховної Ради, тому все буде відбуватися за участі нашої фракції, але тільки тоді, коли це буде зроблено відповідно до того, як це передбачає в даному випадку Регламент по скликанню засідання», — зацитували лідера КПУ Петра Симоненка «Українські новини».

У Верховній Раді відбулося засідання депутатської антикризової групи, яку очолив народний депутат від Партії регіонів Сергій Тігіпко. До складу групи, яку було утворено з ініціативи С. Тігіпка, увійшли також депутати від опозиції, повідомили у прес-службі політика. А народний депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич заявив, що Партії регіонів необхідно негайно зібрати політраду, на якій має бути знайдено вихід із ситуації, що склалася. Шуфрич також закликав однопартійців бути єдиними і у своїх діях керуватися інтересами громадян із метою забезпечення їх безпеки, гарантії здоров’я та цивільних прав. «У ситуації, що склалася, тільки діалог і компроміс, у тому числі і навколо питання внесення змін до Конституції, можуть забезпечити шляхи виходу з дуже глибокої кризи, що сформувалася, і зупинити протистояння на вулицях Києва», — сказав Нестор Шуфрич.

Станом на 17.15 працівники парламентського апарату розпочали офіційну письмову реєстрацію депутатів.

Поновивши засідання Верховної Ради, заступник глави парламенту Руслан Кошулинський повідомив, що письмово зареєструвалися 227 народних депутатів. Оскільки система «Рада» не працює, то рішення ухвалюватимуть шляхом підняття рук.

 

Олександр Турчинов, Руслан Кошулинський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.