Відучора набув чинності закон України, яким скасовано обов’язковість застосування юридичними особами та фізичними особами-підприємцями у своїй діяльності печаток.


Цим законом внесено зміни до окремих нормативно-правових актів, в яких виключено вимогу про обов’язкове використання печаток, а також встановлено, що тепер відсутність печатки не дає можливості визнати документ (будь-який правочин) недійсним, неукладеним або не вчиненим.


Відповідно до закону, суб’єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатку, але її використання не є обов’язковим. Наявність або відсутність відбитку печатки підприємства на документі не створює юридичних наслідків. До того ж закон передбачає можливість виключення використання печаток у відносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування. Більше того, встановлюється адміністративна відповідальність за вимагання посадовими (службовими) особами державного органу або органу місцевого самоврядування наявності печатки на документі.


Отож не дивуйтеся, якщо сьогодні під час оформлення договору, скажімо, на виготовлення вікон, на фірмі вам видадуть документ, в якому не буде стояти печатка компанії. Це світова практика, адже в багатьох країнах використання печаток не є обов’язковою умовою посвідчення документів. Не дивуйтеся також і появі двох підписів на документі з боку однієї компанії. Тому що це явище досить поширене в бізнес-колах — підписання документів декількома особами зменшує ризики підробки. Проте наявність двох підписів уповноважених осіб за нашим законодавством не є обов’язковою умовою. Таку обов’язковість можна закріпити у статутах підприємств або інших внутрішніх правилах, положеннях чи інструкціях. Право представляти компанію може бути надано згідно з довіреністю необмеженому колу осіб, в тому числі з умовою, що вони можуть діяти лише спільно.


Скасування необхідності печаток є умовою для спрощення ведення господарської діяльності, проте в наших реаліях може спричинити певні проблеми. Саме тому суб’єкти господарювання мають індивідуально підходити до оформлення документів без печаток, зважаючи на можливі ризики. Не варто забувати і про  те, що є багато підзаконних актів, в яких визначено необхідність використання печаток, наприклад, інструкція, яка встановлює порядок ведення записів у трудову книжку, де, зокрема, встановлено, що запис про звільнення працівника з роботи завіряється печаткою підприємства.