Коли бачиш стан справ в охороні здоров’я, культурі чи освіті, то розумієш, що нам потрібні глибинні зміни, які ми називаємо «капітальним ремонтом країни», практично в усіх сферах. Про це під час представлення в ході учорашнього засідання Кабінету Міністрів звіту уряду за перше півріччя 2017 року заявив прем’єр Володимир Гройсман (на знімку).

 

 

Висловивши думку, що останнє десятиліття для країни було періодом втрачених можливостей, він зазначив, бо будь-який капітальний ремонт можливий тільки за умови наявності міцного фундаменту та чіткого розуміння того, що ми будуємо. У цьому контексті В. Гройсман знову звернувся до 100-річного ювілею створення першого українського уряду, зауваживши, що, на жаль, останнє століття для нашої держави також значною мірою було втраченим.


«Зараз ми будуємо нову історію нашої країни і вона має бути успішною», — сказав він та зазначив, що відновлення країни базуватиметься на середньостроковому плані дій уряду, який було презентовано під час нещодавньої міжнародної конференції в Лондоні на підтримку реформ в Україні.


Відповідаючи на запитання, що уряду вдалося в першому півріччі, В. Гройсман зауважив, що статистичні дані по другому кварталу надійдуть лише в серпні, тож сьогодні можна лише констатувати, що у першому кварталі продовжилося економічне зростання, яке розпочалося минулого року, і воно становило 2,5 відсотка. «Економічне зростання по першому кварталу на рівні 2,5 відсотка, реальна заробітна плата збільшилася майже на 20 відсотків, середня заробітна плата зросла на 13 відсотків — до 6 тисяч 840 гривень і в червні-липні вона перевищить 7 тисяч гривень. Обсяг капітальних інвестицій за січень—березень зріс на 20 відсотків, якщо минулого року на цей період зростання експорту товарів з України становило 11 відсотків, то нині маємо збільшення на 25 відсотків. Також дуже важливо, що бюджет у першому півріччі перевиконано на 29 мільярдів гривень, тоді як минулого року за результатами першого півріччя ми мали 35 мільярдів дефіциту. Це свідчить про те, що економіка оздоровлюється та що відбувається реальна детінізація», — наголосив глава уряду та, водночас, висловив переконання, що для динамічнішого розвитку країни цього ще недостатньо.


На його думку, економічному зростанню сприятимуть такі кроки уряду, як запуск електронного реєстру платників податку на додану вартість. «Ми поклали край надзвичайно корупційній схемі повернення ПДВ та запустили в дію електронний реєстр, який в автоматичному режимі та без втручання чиновників ДФС повертає бізнесу кошти», — зазначив він.


З’явилися й перші відчутні результати від наведення ладу на митниці, адже за перше півріччя цього року порівняно з аналогічним минулорічним періодом надходження митних платежів до бюджету зросли на 37 відсотків, або на понад 39 мільярдів гривень.


«Минулого року я говорив, що на митниці є 25—50 мільярдів гривень, які потрібно завести до бюджету. І за перше півріччя ми вже завели 39 мільярдів гривень», — сказав В. Гройсман та висловив переконання, що й друге півріччя буде не менш результативним. Цьому сприятиме те, що зараз уряд закуповує електронні сканери та запускає в обіг електронну марку, що дозволить в режимі реального часу моніторити пересування товарів через митницю та ефективно боротися з контрабандою і сірим імпортом. «Ми підготували відповідний законопроект і потребуємо підтримки в цьому питанні від українського парламенту», — зазначив він та нагадав, що також Верховна Рада восени має підтримати пенсійну, медичну та освітню реформи.


Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про затвердження очікуваних показників роботи наглядової ради НАК «Нафтогаз України».


«Щоб функціонувати ефективно, наглядова рада повинна розуміти, які цілі перед нею ставить акціонер та які його головні очікування. Цей документ чітко визначає такі завдання, тому сприятиме кращому порозумінню між сторонами», — зазначив перший віце-прем’єр Степан Кубів.


Крім того, уряд схвалив фінансовий план НАК «Нафтогаз України» на 2017 рік, який не передбачає підвищення ціни на газ для споживачів.


Фото з Урядового порталу.