Лідери країн «нормандської четвірки» проведуть переговори у форматі телеконференції 24 липня, заявив спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік. І це, мабуть, головний підсумок планової зустрічі переговорників у форматі Україна—ОБСЄ—Росія.


Українська сторона на засіданні в Мінську продовжила наполягати на невизнанні документів окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), відмові від захоплення українських підприємств, забезпеченні роботи спостерігачів СММ ОБСЄ, звільненні заручників, демілітаризації Дебальцевого й розслідуванні загибелі малайзійського «Боїнга» рейсу MH17. Про це за підсумками зустрічі написала у Фейсбуці прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.


Вона повідомила: «Щодо завершення сьогоднішньої роботи в Мінську. Заяви про «Малоросію» не відповідають основам Мінського процесу й не сприяють урегулюванню ситуації на Донбасі. Спроба поділити Україну не нова, і ще 2014 року вона зазнала невдачі. Замість того щоб говорити про реінтеграцію, на яку спрямований мінський процес, представники ОРДО заявляють про якісь окремі треки, які йдуть урозріз зі взятими на себе зобов’язаннями. Тристороння контактна група закликала утриматися від будь-яких конфронтаційних заяв, які суперечать Мінським угодам».


На політичній підгрупі знову пролунала вимога Києва щодо скасування указу президента РФ про визнання документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО, відмови від захоплення українських підприємств на тимчасово окупованих територіях і встановлення псевдокордону із псевдореспубліками.


За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника України в гуманітарній підгрупі Ірини Геращенко, найпроблемнішою є вимога ОРДЛО звільнити 63 злочинців, які не мають жодного стосунку до конфлікту на Донбасі.


Геращенко зазначила у своєму пості у Фейсбуці: «Українську сторону в гуманітарній підгрупі представляли Уповноважений із прав людини В. Лутковська й керівник центру СБУ зі звільнення заручників Ю. Кочанов. Важливо: ОРДЛО підтвердили утримання 71 українця, 56 — в ОРДО, зокрема й усіх наших військових у Макіївській колонії, в ОРЛО — 14.


В. Лутковська та Ю. Кочанов, які були наділені всіма відповідними повноваженнями й директивами, вкотре гостро порушили питання узгодження конкретної дати звільнення всіх українців! Ми готові до компромісу, щоб визволити наших. І рухаємося в цьому напрямку. Наступні переговори в режимі скайп — 31 липня. Сподіваюся, вони відбудуться уже після переговорів у нормандському форматі й будуть результативні».


По суті й ця зустріч ТКГ результатів не дала. Мінський процес явно зайшов у глухий кут і завмер в очікуванні переговорів лідерів «нормандської четвірки».