Живі квіти, запалені свічки, жалобна музика, великий плакат з портретом, десятки фото- та відеокамер — таким було перехрестя столичних вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка вранці у четвер. Рік тому на цьому місці підірвали автомобіль, у якому перебував відомий журналіст Павло Шеремет. «Минув рік! Хто вбив Павла?» — це написане на плакаті запитання стало лейтмотивом акції з ушанування пам’яті загиблого колеги (на знімку).

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА. 

Серед тих, хто прийшов цього ранку на місце трагедії, — народні депутати України Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Марі Йованович, представники громадськості. Згодом колона учасників рушила ходою до адміністрації Президента України і Національної поліції. За рік, що минув, у справі про вбивство Павла Шеремета не встановлено ані виконавців, ані замовників зухвалого злочину, зазначали активісти.


«В Україні склалася справжня традиція безкарності у нападах та вбивствах журналістів, що пов’язані із виконанням ними професійної журналістської діяльності. Георгій Гонгадзе, Ігор Александров, Борис Дерев’янко — список загиблих у злочинах, винуватці яких так і не були покарані, можна продовжувати. Тому ми переконані, що без радикальної зміни самої організації процесу розслідування, попри усі запевнення вищого керівництва держави, суспільство не отримає позитивного результату у цій справі», — йдеться у поширеній напередодні заяві за підписами лідерів провідних журналістських та правозахисних організацій.


Національна спілка журналістів України вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і стану свободи слова в Україні, зазначив голова спілки Сергій Томіленко. «Дуже важливо здобути прецеденти покарання винних», — додав він.