Парламент має взяти під свій контроль ситуацію з нерозкритими вбивствами журналістів. Про це заявив член Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики Юрій Павленко.
«Через рік після вбивства Павла Шеремета ми не маємо жодного відчутного прогресу в розслідуванні цього зухвалого злочину. Так само, як і у випадку з убивством Олеся Бузини, справа зайшла в глухий кут. У такій ситуації не може йтися про жодну нормальну роботу журналістів. Якщо для нинішньої влади демократія та верховенство права є не просто гаслами, вона має зробити все можливе, щоб убивства Павла Шеремета, Олеся Бузини, В’ячеслава Веремія на Майдані, підпал «Інтера» та інші гучні злочини було розкрито», — сказав політик.
Він пояснив, що, зокрема, форми парламентського контролю — це і парламентські слухання, і звіт керівництва правоохоронних органів у Верховній Раді й на засіданні профільного комітету з питань свободи слова. «Опозиційний блок неодноразово виступав з вимогою заслухати у Верховній Раді звіт керівництва МВС щодо розслідування резонансних убивств представників ЗМІ, неодноразово на засідання профільного комітету з питань свободи слова запрошували представників МВС, зокрема, це стосувалося й справи Шеремета, на жаль, МВС ці запрошення проігнорувало», — зазначив Павленко.
«Якщо вбивства Павла Шеремета, Олеся Бузини та інші резонансні злочини не буде розкрито, якщо залякування журналістів і тиск на редакції ЗМІ продовжаться, то про євроінтеграцію можна буде забути, а Україна перетвориться на авторитарний заповідник, жителі якого не матимуть жодної можливості вільно висловлювати свою думку. Цього жодним чином не можна допустити», — резюмував Юрій Павленко, повідомляє прес-служба Опозиційного блоку.

ДО РЕЧІ

ОБСЄ, ЄС та посли G7 вкотре закликали наші правоохоронні органи розслідувати справу про вбивство журналіста Павла Шеремета й притягнути винних до відповідальності. «Рік тому українське громадянське суспільство та медіа-спільнота втратили одного з найбільш талановитих та сміливих журналістів. Рік тому Павла Шеремета було холоднокровно вбито. Ця трагедія досі залишається джерелом смутку для його сім’ї та багатьох друзів і колег, які разом із Павлом Шереметом захищали свободу преси та суспільні інтереси всього регіону», — наголосив голова Представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі. Він також зауважив, що довіра громадян України до правоохоронних органів неможлива без досягнення прогресу в цій справі.