Кабінет променевої терапії в Олександрії на Кіровоградщині, що обслуговує Олександрійський, Онуфріївський, Петрівський та Світловодський райони і місто Світловодськ (загалом 240 тисяч пацієнтів), невдовзі може припинити свою діяльність. Онкохворі змушені будуть їздити на процедури до Кропивницького. Але не всі з них спроможні це робити. 


У гамма-терапевтичному апараті потрібна заміна джерела. Його заміняли востаннє в 2005 році і він вичерпав свою потужність, повідомляють журналісти сайту «Моя Олександрія» з посиланням на головного лікаря Олександрійського онкодиспансеру Володимир Хирса. «Фахівці Харківського інституту радіології кажуть, що ще можна користуватися півроку-рік. Але потужність випромінювання дуже впала. Якщо раніше для процедури було достатньо 15—20 секунд, то нині це 15—20 хвилин, а скоро буде 40. По-перше, хворому важко так довго перебувати без руху, по-друге, це призводить до променевих опіків, а вони не піддаються лікуванню», — зауважує Володимир Хирса.


Ціна нової капсули становить 7,2 мільйона гривень. Головний лікар намагається розв’язати проблему: звертається з листами в область, шукає спонсорів. Навіть якщо грошей на придбання нового джерела не знайдуть, на утилізацію старого все одно потрібно 2 мільйони гривень.

Кіровоградська область.