Доки всі вважають тваринництво збитковим, у СТОВ «Родіна», що в Камбурліївці Онуфріївського району, модернізують молочну ферму. На переконання директора підприємства Миколи Зубкова, сільгоспвиробництво має бути багатогалузевим. У господарстві утримують і велику рогату худобу, і свинопоголів’я. Тваринництво не збиткове, до того ж весь рік дає робочі місця, що важливо для майбутнього села.

Незабаром такий трудомісткий і не зовсім бажаний етап процесу заготовки молока стане на фермі господарства лише спогадом.

Щоб отримувати молоко екстракласу, яке було б конкурентоспроможною продукцією на ринку та приносило більший дохід господарству, в одному з тваринницьких корпусів запустили сучасний молокопровід.
Як розповіла завідувачка ферми Людмила Овчаренко, завдяки цій установці молоко не контактує з навколишнім середовищем. Від корів (з доїльних установок) трубопроводом тече у танк-охолоджувач, де його температура знижується до 4—5 градусів — і перевантажується в молоковози. Тож мінімізується небажаний вплив зовнішніх чинників на сировину.
Монтували молокопровід спеціалісти одного з підрозділів «Полтавазооветпромпостач», дилера білоруського ВАТ «Гомельагрокомплект» в Україні — підприємство поставило основне обладнання, частину придбано в інших виробників. Фахівці також провели для доярок короткий курс навчання та інструктаж для слюсарів.

«І нам, і тваринам потрібен певний час, щоб звикнути до нового обладнання, — зауважує доярка Наталія Агафонова (на знімку). — Та, думаю, освоїмося швидко».
За модернізованою технологією доїтимуть поки що дві групи, в кожній з яких поголів’я буде доведено до 50 голів.
Попередньо в обох тваринницьких приміщеннях, де утримується дійне стадо та телята, проведено ремонт. В одному навіть встановлені... металопластикові вікна.
«По збуту молока ми вже тривалий час співпрацюємо з філіалом французької фірми «Данон», що має молокопереробний завод у Кременчуці, — розповідає Микола Зубков. — Прагнемо високої якості сировини, щоб дати шанс на подальше життя нашої тваринницької ферми».
На черзі — встановлення молокопроводу ще в одному корпусі. А коли буде сформована належна матеріально-технічна база, мова піде й про оновлення молочного стада — закупівлю високопродуктивних племінних тварин. Тоді матимуть усі реальні шанси сповнення мрій, щоб камбурліївське молоко екстракласу отримало «шенгенську візу».

Фото автора.

 

ТИМ ЧАСОМ

У рамках агропромислової виставки AGROEXPO-2017, що триватиме в Кропивницькому з 20 по 23 вересня, відбудеться Міжнародна конференція «Сімейні тваринницькі ферми — нові можливості та перспективи».
Науковці Інституту аграрної економіки Національної академії аграрних наук України, Національного університету біоресурсів і природокористування, керівники та власники агрофірм, представники рітейлерських компаній, українські й закордонні експерти говоритимуть про племінну справу та розведення сільськогосподарських тварин, про створення та функціонування сімейних тваринницьких ферм та про сучасне обладнання для отримання і зберігання тваринницької продукції, а також її реалізації.
Співорганізатори заходу — громадська спілка «Органічна Україна», Асоціація вівчарів та козівників України, Асоціація тваринників України.