За добу (дані на 24.07) російсько-терористичні формування 14 разів обстріляли українські позиції, повідомляє прес-центр АТО. На луганському напрямку із гранатометів і мінометів бойовики двічі гатили по Кримському, Новоолександрівці, а із БМП — по Новозванівці. На донецькому напрямку із гранатометів супротивник вів вогонь по опорних пунктах сил АТО поблизу Кам’янки й на шахті «Бутовка». На маріупольському напрямку о 20:00 бандформування застосовували гранатомети й стрілецьку зброю по українських захисниках у районі Мар’їнки. Також під гранатометним вогнем опинилися будинки мирних мешканців селища.
«На більшість провокацій ворога українські військовослужбовці оперативно відкривали вогонь у відповідь», — сказано у повідомленні.
За даними групи «ІС», у зв’язку із прибуттям спецпредставника США в район АТО кількість обстрілів з важкого озброєння з боку окупаційних військ зменшилася. Але при цьому супротивник прагне зберігати певний рівень напруженості за допомогою активізації своїх снайперських і диверсійно-розвідувальних груп.
Своєю чергою міністр оборони України Степан Полторак за фактом відвідування минулої неділі Донецької області спецпредставником Держдепу США з питань України Куртом Волкером повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці про конструктивну роботу західних експертів. На його думку, світове співтовариство має справедливо й об’єктивно оцінювати події на сході України та «підтримувати нас у прагненні обстояти територіальну цілісність і суверенітет».
«Збройний конфлікт на Донбасі не є замороженим. Щодня на сході країни гинуть і страждають люди. Безпосереднє керівництво діями бойовиків забезпечується кадровими військовими РФ. Приклад цього — нещодавнє затримання Агєєва — кадрового військового ЗС країни-агресора. Викликає занепокоєння проведення російських навчань «Захід-2017». Ми не виключаємо можливості провокацій з боку РФ під надуманими приводами. За таких умов Україна змушена забезпечувати свою обороноздатність», — написав Степан Полторак.
Одночасно Генеральний штаб ЗСУ на своїй сторінці у Фейсбуці виставив пост, у якому йдеться про те, що «останнім часом Росія наростила військову присутність на кордоні з Україною трьома мотострілецькими дивізіями».
«Організаційно-штатна структура, озброєння й військова техніка, що надходять для їх комплектування, свідчать про те, що ці російські дивізії є по своїй суті ударними і призначені для ведення швидких наступальних дій», — зазначив з цього приводу начальник Генштабу генерал армії України Віктор Муженко.
Нагадаємо, Муженко детально проаналізував сили супротивника на наших тимчасово окупованих територіях і зосереджені поблизу кордону, виступаючи на спільному засіданні Воєнно-наукової ради ЗСУ й президії НАНУ, яке відбулося на початку липня (докладно про це «Голос України» повідомляв у матеріалі «У Генштабі зробили кількісно-якісний розтин мілітаристських мускул супротивника» в № 125 (6630) за 11 липня 2017 р.).
 

ДО СЛОВА
Намір Сполучених Штатів Америки посилити санкції проти Російської Федерації може спровокувати ескалацію конфлікту на Донбасі. Таку думку на сторінці у Фейсбуці висловив народний депутат України (фракція БПП), глава української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв. Парламентарій, аналізуючи законодавчу ініціативу Конгресу США щодо нових санкцій проти Москви, написав: «Це підтверджує, що гра Кремля у «свій» Захід остаточно провалилася. Тепер треба готуватися до ескалації воєнного протистояння, оскільки інших аргументів у Путіна вже не залишилося». Як і багато експертів, Ар’єв прогнозує загострення ситуації на осінь.