Ситуацію зі сміттям у Львові вдалося стабілізувати. Тож з 1 серпня тут стартує другий етап розв’язання проблеми, що триватиме три місяці, заявив голова Львівської ОДА Олег Синютка. За цей час обласна влада планує укласти довготермінові угоди з містами про прийом відходів, а вже 1 серпня перевізники відновлять їх сортування. На майданчиках для збору ТПВ з’являться окремі контейнери для скла, пет-пляшок та паперу.
Також найближчим часом у регіоні розпочнеться рекультивація полігонів. А для того, щоб показати, як працюватиме в майбутньому завод з переробки сміття, планують випробувати та почати промислову експлуатацію невеликої установки зі спалювання відходів. За словами Олега Синютки, вона розрахована на переробку 20 тонн відходів протягом доби.
Водночас перший етап роботи виявив чимало проблем, адже кілька міст відмовилися приймати сміття. Причому в Белзі попри згоду міськради процес заблокували громадські активісти. Також, за словами Олега Синютки, одна з фірм-перевізників — «АВЕ-Львів» — досі не справляється з вивезенням сміття. Причому і в інших містах теж. Як приклад він навів містечко Комарне, де ситуацію вдалося вирішити тільки після того, як міська рада розірвала угоду з «АВЕ». Проблеми через неналежну роботу цієї фірми є і в райцентрі Городок. Оскільки йдеться про підприємство з іноземними інвестиціями, а саме чеськими, то це набуло міжнародного розголосу. Тому голова обладміністрації планує зустрітися з консулом Чехії та чеськими інвесторами. Йтиметься, зокрема, про те, що частину майданчиків для збору ТПВ, які обслуговує «АВЕ», віддадуть іншим перевізникам.
Також Олег Синютка пообіцяв жорстко боротися з несанкціонованим викидання сміття. Першим «під роздачу» може потрапити підприємець із Житомира: водії двох автомобілів, що належать його підприємству, скинули сміття неподалік Львова. Тож обласна влада тепер вимагає, щоб у підприємця конфіскували авто.

Львівська область.