Днями по місцевому «ДНРівському» ТБ показали сюжет про розподілення російської гуманітарної допомоги між працівниками виробничого об’єднання «Стирол». Як завжди, серед одержувачів гумдопомоги знайшлися такі, хто висловлював слова вдячності за російську подачку. Сумно було на це дивитися, адже ще три роки тому горлівський «Стирол» був одним із найбагатших і процвітаючих підприємств Донбасу, найбільшим виробником добрив та інших продуктів хімії. «Стирольці» самі допомагали багатьом у місті й області. А сьогодні тут панують розруха та бідність, оскільки підприємство фактично стоїть: немає споживачів продукції та постачальників сировини.


У такому становищі перебуває не лише «Стирол», більшість підприємств у самопроголошеній «ДНР» не працюють або завантажені ледь наполовину, навіть такі шахти, як ім. Засядька в Донецьку, Єнакіївський метзавод і інші, ледве животіють. Виходить, як у тій пісеньці про острів невезіння з фільму «Діамантова рука»: «Крокодил не ловиться, не росте кокос». Як наслідок, життя населення ускладнюється: ціни щодня зростають, звичайна й не найкраща картопля в магазинах і на ринках коштує не менш як 50 рублів за кілограм, помідори — 70—90, цибуля із грядки зелена — 200 рублів, капуста — 40. Дуже дорого зібрати так званий борщовий набір, пересічному пенсіонеру він не по кишені.


Проте при цьому ватажки сповнені оптимізму. Нещодавно О. Захарченко заявив, що «ДНР» незабаром продаватиме помідори навіть у Туреччину. Ось як, ні більше ні менше! Певно, саме за такі от невтримні обіцянки його й славлять повсюдно. Хвала вже дійшла до того, що в дитячих садках влаштовують ілюстровані «куточки О. Захарченка». Як свого часу ленінські.


Диктатори зазвичай упевнені, що осанна в їхню честь повністю може замінити харчові продукти, але зрештою доводиться переконуватися в тому, що ця заміна нерівноцінна. Краще, як на тому острові невезіння, «понеділки взяти та й скасувати». Тільки хто це зробить, оскільки ніхто з боку не квапиться розгрібати тутешнє сміття, а самим не хочеться за це братися, визнавши, що із сепаратизмом зробили велику дурницю.

Мал. автора.