27 липня виповнюється 85 років від дня народження відомого громадсько-політичного діяча, одного з керівників туристично-екскурсійної справи в Україні Віктора Семеновича Западні (на знімку).

Наприкінці 1982 року Віктора Семеновича Западню призначили головою Української республіканської ради з туризму та екскурсій профспілок. У ті часи це була солідна господарська організація, яка за своїми виробничими показниками посідала перше місце серед діючих монополістичних структур — Головного управління з іноземного туризму при Раді Міністрів України і республіканського бюро міжнародного молодіжного туризму «Супутник».
За спиною нового керівника був багаторічний досвід роботи — як начальника провідного цеху великого стратегічного заводу «Більшовик» і як голови профкому цього важливого оборонного підприємства. Тривалий час він був головою Жовтневого райвиконкому, очолював Шевченківський район, майже 25 років був депутатом міської і районних рад.
За його активної підтримки було побудовано найбільший і найсучасніший кінотеатр «Київська Русь», потужний поліграфічний комбінат «Молодь», упорядковано меморіальний комплекс у Бабиному Яру і Лук’янівське кладовище з подальшим створенням державного історико-культурного заповідника. У Жовтневому і Шевченківському районах щороку вводилося в експлуатацію 7—8 тисяч квартир, черга на житло помітно рухалась. Створювалися загальноосвітні, музичні та художні школи, а також найкращий у місті навчально-виробничий комбінат. Будувались лікарні і поліклініки, спортивні і дитячі майданчики. Споруджувались десятки дитячих садочків, і черги в них уже не було. З’явились перші у столиці музикальні фонтани. Територія цих районів славилася благоустроєм, чистотою і гарним озелененням. Трудові колективи підприємств надавали шефську допомогу сільським трудівникам Тетієвського і Баришевського районів Київської області.
Під керуванням Віктора Семеновича профспілковий туризм розвивався прискореними темпами. Щорічно обслуговувалось понад 50 мільйонів туристів та екскурсантів, їх прийомом постійно опікувалися понад 100 тисяч працівників, а в літні і зимові сезони додатково залучалось ще майже 50 тисяч. У профкомах люди отримували путівки за символічну плату за найнижчими цінами, а малозабезпечені навіть і безплатно. Таким чином, туризм забезпечував повноцінний відпочинок і оздоровлення трудівників та членів їхніх сімей.
З ініціативи В. Западні за 12 років його головування було позапланово побудовано 47 комфортабельних готелів та туристично-оздоровчих комплексів, зокрема у Києві фешенебельний готель «Турист» на 1000 місць, проводилась реконструкція та модернізація туристичних об’єктів, поліпшувались умови проживання, розширювався асортимент послуг і сервісу, розвивався самодіяльний туризм. Щороку автобази отримували 250—500 автобусів, а загалом їх у відомстві було понад 7 тисяч.
Після страшної Чорнобильської катастрофи 26 квітня 1986 року Віктору Семеновичу як члену урядової комісії і члену президії Центральної ради з туризму та екскурсій ВЦРПС довелося особливо багато працювати. Фактично весь туристичний транспорт був мобілізований для вивезення людей з небезпечної зони. Для прийому дорослих та дітей у стислі терміни було підготовлено тисячі місць у санаторіях, на базах відпочинку Криму, Закарпаття, Львівщини, Івано-Франківщини та в інших туристичних центрах, що допомогло зберегти їхнє здоров’я і життя.
Віктор Семенович предметно вивчав актуальні потреби і можливості туристського потенціалу в умовах ринкової економіки у США, Німеччині, Франції, Великій Британії, Греції, Фінляндії, у цих країнах вагома частина державного бюджету поповнюється за рахунок туризму. Під впливом цього навчального стажування і за сприяння профспілок він реорганізував у 1991 році республіканську раду з туризму та екскурсій в акціонерно-комерційний Український профспілковий туризм — «Укрпрофтур», який і тепер є найпотужнішим туроператором на ринку внутрішнього туризму. Для підготовки кадрів для туристсько-екскурсійної системи у 1992 році було створено Український інститут туризму.
На жаль, у роки незалежності України туристичне майно по суті розтягли, за безцінь продали «потрібним» людям. І тепер понад 90 відсотків суб’єктів вітчизняного туристичного бізнесу орієнтовані на виїзний туризм, тобто вони вивозять капітал з України і тим самим стимулюють економіку інших країн, створюють там робочі місця. А всі зароблені гроші йдуть лише на збагачення певних приватних осіб, адже практично нічого не вкладається у створення і розвиток туристично-екскурсійної інфраструктури.
Звісно, каже ветеран туризму, багато ще треба зробити, щоб наш туризм, який має невичерпний конкурентоспроможний рекреаційний потенціал, збагачений глибинним національним корінням, культурно-історичною спадщиною і природними ресурсами, а також віковими народними традиціями і гостинністю, став зручним і змістовним засобом розвитку особистості в новій демократичній державі, активно поповнював дохідну частину бюджету.
За багаторічну і ефективну працю Віктор Семенович Западня нагороджений орденами Жовтневої Революції, Трудового Червоного Прапора, «Знак Пошани», багатьма урядовими медалями, Почесною грамотою Верховної Ради України, високими профспілковими відзнаками. Він обирався делегатом профспілкових з’їздів. Хороші, чистосердечні відгуки про нього я прочитав у книжці «У гармонії з долею», присвяченій його ювілею, а також почув їх від багатьох людей у різних куточках України.
З Віктором Семеновичем я знайомий вже 35 років і можу з великою впевненістю сказати, що це справжня людина нашого неповторного часу. У наших розмовах він висловлює серйозне хвилювання щодо нинішньої політичної і соціально-економічної кризи, антитерористичної операції на сході країни. Адже це різко знижує життєвий рівень населення, що вкрай негативно позначається на обсягах туризму і на здоров’ї нації. Звичайно, йому приємно, що громадяни України нарешті отримали безвізовий режим з країнами Європейського Союзу, хоча й цей процес обмежений їхніми фінансами. Та він оптиміст і твердо вірить, що з часом ці труднощі будуть подолані.
Бажаємо заслуженому і шановному ювіляру міцного козацького здоров’я, сімейного щастя і благополуччя, довгих років плідного життя.
З роси й води Вам, щиро і щедро, дорогий Вікторе Семеновичу!

Іван ГАВРИЛИШИН,
член Національної спілки журналістів України.