Ситуація на передовій оцінюється штабом АТО як «стабільно контрольована». За добу (дані на 26.07) російсько-терористичні формування 22 рази обстрілювали українські позиції здебільшого зі стрілецької зброї та гранатометів. «Своєю чергою наші військовослужбовці, оперативно оцінюючи ступінь загрози, відкривали адекватний вогонь у відповідь», — йдеться у повідомленні прес-центру АТО.
Більшість експертів вважають, що припинити війну на Донбасі можна тільки дипломатичним шляхом. Іншої альтернативи поки що немає. Однак і цей шлях, точніше його публічний формат — переговорний процес у рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську, — зайшов у глухий кут. Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, передає «Радіо «Свобода».
«Маю, однак, зазначити, що ми зайшли в глухий кут. Передусім необхідне припинення вогню. Режиму припинення вогню так ніколи й не було запроваджено. Необхідний політичний процес: вибори, органи самоврядування. Але як це може відбуватися тоді, коли триває конфлікт? Є безліч таких замкнених кіл, які залишаються невирішеними», — зазначив чиновник.
При цьому Волкер озвучив і «плюси» мінського процесу. По-перше, Росія як учасник цього процесу підтверджує свою підтримку територіальної цілісності України. По-друге, невиконання Мінських угод є підставою для санкцій, запроваджених Євросоюзом і Сполученими Штатами. «Ми маємо залишати санкції як інструмент у врегулюванні конфлікту», — вважає спецпредставник Держдепу США.
Нагадаємо, напередодні в інтерв’ю BBC Курт Волкер повідомив, що американська влада активно обговорює питання про відправлення зброї Україні для боротьби із проросійськими бойовиками на Донбасі. Його поїздка на Донбас, особиста оцінка побаченого й такі заяви свідчать про «конструктивну увагу» Вашингтона до того, що відбувається на сході нашої країни. Однак, з огляду на інші заяви, які лунають з Білого дому, єдиної позиції щодо українського, а точніше, російсько-українського, питання там немає.
А от на думку першого заступника глави Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ Александра Хуга, припинити бойові дії на Донбасі можна будь-якої миті. Було б бажання... у підписантів Мінських угод.
«На тих, хто підписав Мінські угоди, лежить відповідальність за припинення бойових дій. Ми знаємо, що вони можуть це зробити будь-якої миті, якщо захочуть. Будь-якої миті. Це питання бажання. І це можливо», — сказав Хуг, цитує «Інтерфакс-Україна».
При цьому представник ОБСЄ додав, що продовженню бойових зіткнень сприяє наявність забороненого Мінськими угодами озброєння, а також близькість позицій сторін на лінії зіткнення.