У Києві, у Михайлівському Золотоверхому монастирі патріарший намісник митрополит Епіфаній та митрополит Іоан, голова Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського патріархату, освятили ікону «Пресвята Богородиця — покровителька українських воїнів». У церемонії освячення й молебні за Україну та її захисників взяли участь військові капелани, волонтери, парафіяни.

На знімку: під час освячення ікони «Пресвята Богородиця — покровителька українських воїнів» у Михайлівському Золотоверхому.

— Пресвята Богородиця здавна шанувалася як заступниця нашого народу, його воїнства, особливо в козацькі часи, — зазначив митрополит Епіфаній. — За нашим задумом нова ікона має стати духовним символом усіх сучасних захисників України.
Київський художник-іконописець Юрій Нікітін, пензлю якого належать лики святих у багатьох церквах та цілий іконостас в одному з храмів Вишгорода, зобразив на іконі воїнів різних епох. Є тут і святий рівноапостольний князь Володимир, руський воїн, гетьман Іван Мазепа, він з булавою в руці й військових обладунках, а також козаки, чорні запорожці, старшини армії УНР та бійці УПА. Ліворуч від Матері Божої — продовжувачі традицій українського лицарства: бійці «Самооборони Майдану», добровольчих батальйонів, Збройних Сил України, які з синьо-жовтим знаменом зібралися навколо свого небесного покровителя Архістратига Михаїла.
Як зазначає прес-служба Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського патріархату, 28 липня, у День хрещення Руси-України, відбудеться ювілейний десятий всеукраїнський хресний хід. Після божественної літургії у Володимирському соборі його учасники пройдуть колоною центром Києва. На чолі колони з головною військовою іконою крокуватимуть військові священики, бійці АТО та волонтери.
Пізніше капелани перевезуть святий образ у зону АТО для поклоніння та молитви за українських воїнів. Планується, що ікона побуває не просто на передовій, а в найгарячіших точках, де бійцям заступництво й допомога вищих сил особливо потрібні.
Після повернення до Києва образ Матері Божої «воїнської» тимчасово зберігатиметься в церкві Миколи Чудотворця, доки у столиці не буде збудовано гарнізонний храм.

Фото автора.