На столичних ринках шалено здорожчали ягоди. «Полуниці нині мало, тож ціни на неї підскочили рекордно. Я вже не можу собі дозволити таку смакоту — хіба що онукам зрідка купую», — скаржиться пенсіонерка Олена Степанівна, із сумом розглядаючи цінники на Севастопольському ринку.

 

 

Дешевої полуниці цього року не було. Втім, якщо в червні її можна було придбати у столиці по 20—35 грн., то нині — за 60, а то й 75. «Та само історія з черешнями, — додає Олена Степанівна. — Якщо в червні за них просили 35 гривень, то в липні — усі 45—60».


Нині черешня вже відійшла, але якщо пощастить, її ще можна зрідка зустріти на ринках. Звісно, за рекордними цінами. Малини на базарах мало, а ціни на неї теж стартують від 40 гривень. Більш доступною залишається смородина — від 30 гривень за кіло. Чорницю в різних районах міста можна зустріти і по 40, і по 100, і по 120 гривень за кілограм.


Вітчизняні яблука лякають високими цінами: за великі й гарні просять 19—25 гривень. У загальний вітамінний натюрморт вносять дисонанс дешеві заокеанські банани — по 18 гривень за кіло.


Загалом минулого місяця на споживчому ринку столиці ціни зросли на 1,6%, з початку року — на 8,6%. Для порівняння: в середньому по Україні за той само час вони підскочили на 1,6%, з початку року — на 7,9%.


Як повідомили у Головному управлінні статистики у місті Києві, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у червні порівняно з травнем у столиці зросли на 3,9%. Найбільше здорожчали овочі — на 23,4%, фрукти — на 11,8%, яйця — на 4,8%, м’ясо та м’ясопродукти — на 3,6%, цукор — на 1,5%. Водночас знизилися ціни на молоко — на 2,9% та макаронні вироби — на 1,7%.


Шкідливі звички традиційно влітають у копієчку: ціни на алкогольні напої зросли на 0,4%, а на тютюнові вироби — на 4,4%.


Не тішить стабільністю і «комуналка»: статистика зафіксувала підвищення цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива в середньому на 0,1%, що відбулося за рахунок підвищення тарифів на водопостачання — на 7,2% та водовідведення (каналізацію) — на 2,2%. Цікаво, що порівняно з груднем минулого року ці самі комунальні блага дорожчі для киян відповідно на 23% і 28%!


Найчастіше цінники переписують на продукти щоденного раціону: наприклад, на хліб. Його вже можна виключити з переліку найдешевших харчів! У червні порівняно з травнем «продукт номер один» у столиці здорожчав на 0,1%, а з початку року — аж на 14,6%! Порівняно з груднем 2016-го значно додало в ціні м’ясо та м’ясопродукти — 16,1%. Але всі рекорди побив «вітамінно-борщовий набір»: з початку року у Києві фрукти здорожчали на 63,8%, а овочі — аж на 78,5%!


У пошуках більш вигідних цін містяни скуповуються на віддалених ринках у спальних районах. Утім, після останнього здорожчання метро та наземного транспорту, яке відбулося 15 липня, шанс виграти кілька гривень на пакеті з овочами та фруктами залишився хіба що у пенсіонерів, які безплатно їздять у трамваях, тролейбусах та метро. Та поважний вік — ще не привід «подорожувати» за так у підземці. Безплатний проїзд передбачено лише для власників «Картки киянина».

 

Що почім на нелегальних ринках Києва (за кг)

 

Картопля — 8—12 грн. 
Морква — 13—15 грн. 
Цибуля — 12—15 грн.
Буряк — 10—12 грн.
Огірки — 8—15 грн.
Помідори — 15—25 грн.
Полуниця — 60—75 грн.
Абрикоси — 30—35 грн.
Чорниця — 40—120 грн.


Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.