ЛЬВІВ:

Сміттєва криза, яка вже понад рік триває у Львові, змусила мешканців інакше поглянути на проблему утилізації побутових відходів. Понад те, мешканці деяких будинків навчилися заробляти на смітті. Такими успіхами можуть похвалитися в новоствореному ОСББ «Тичини-15». Тут уже провели роботи з благоустрою території, встановили дитячий майданчик, відремонтували тепловий пункт (замінили крани та стічні труби), розповіли нашому кореспондентові у прес-службі міськради.


Кошти на підтримання будинку в належному стані ОСББ отримує за рахунок зданої мешканцями вторсировини, реклами в ліфтах, здачі в оренду вільних приміщень. Що цікаво, внески мешканців на утримання будинку є диференційованими — мешканці 1—2 поверхів платять 3,66 грн. за м кв., натомість мешканці 3—9 поверхів — 3,78 грн. Така різниця пов’язана з тим, що нижні поверхи не платять за користування ліфтами.


Головою ОСББ є нещодавній студент Тарас Колодій, який і є ініціатором будинкових новацій. Приміром, вторсировина стала одним із важливих джерел благополуччя ОСББ — воно уклало угоди з фірмами, які її приймають і які забезпечили будинок відповідними контейнерами. За місяць ОСББ за зібраний папір та картон отримує 400 гривень, за скло — 200. При цьому в будинку є люди, які стежать за тим, щоб мешканці правильно сортували вторсировину. А те, що за ці кошти вдалося виконати певні роботи в будинку, стало найкращою агітацією за роздільний збір відходів.